Hur har er turné gått?
– Turnén har gått väldigt bra, just nu ska vi dra igång en barnfilmsvisning i Luleå, vår 9:e stad i ordningen. Vi började i Almdalen och åkte sedan vidare till Karlskrona, Malmö, Göteborg, Karlstad, Falun, Sundsvall, Umeå och nu som sagt Luleå. Vi märker att det finns ett stort intresse och det har varit väldigt välbesökt över lag, vilket så klart är väldigt roligt.

Vad har ni fått för bemötande?
– Överlag är så är bemötandet väldigt bra, både från queer-comunityt och från allmänheten. Det har under resans gång varit väldigt mycket människor som kommit fram och pratat med oss, frågat vad vi gjort och undrar varför det är viktigt att lyfta hbtq-frågor. Dessa samtal har känts oerhört givande och förhoppningsvis påverkar de personers syn på hbtq-personer.

Vad har varit höjdpunkterna?
– Det finns självklart fler höjdpunkter, när man har varit ute i nästan en månad så händer det oerhört mycket spännande saker men om vi måste välja några höjdpunkter så skulle vi säga Sara Parkmans spelning i Umeå. Hon spelade på busstaket inför ett fullsatt torg. Sen danceoken i Göteborg, barnfilmsvisningen i Malmö och partidebatten i Almedalen hör till de absoluta höjdpunkterna.

Vad händer hur de kvarvarande stoppen?
– Nu kommer vi vara i Luleå två dagar och här är det späckat schema. Allt från samiska kortfilmer,, föreläsning av Stefan Mikaelsson till smypremiär på performance-verket Vilda hästar. I Kiruna kommer vi ha ett samtal med Kiruna IF om deras regnbågssatsning men även en storslagen avslutningsfest. Så har man inte hunnit kolla in queer-bussen än så finns det fortfarande mycket kvar att se!

CinemaQueers hemsida

Andreas Samuelson