De konstaterar att Stockholms gayscen krymper och tycker att stan mår bra av fler ställen för bögar, flator och deras vänner. Björnpuben på SLM vill vara ett komplement, inte ett alternativ eller ersättning för de aktiviteter och fester som anordnas av Björnklubben Viking Bears.
– Våra främsta konkurrenter är snarare mobilappar. Björnsektionen inom SLM kommer att rodda och utveckla en verksamhet mot just denna målgrupp, säger Dalibor Sentic.
Han konstaterar att föreningen Viking Bears fyller en viktig funktion i Stockholms gayliv, men det är samtidigt en förening vars medlemmar och besökare är övervägande äldre män och att deras aktiviteter appellerar inte nödvändigtvis till en bred publik. SLM har de senaste åren haft ett visst samarbete med björnarna och bland annat upplåtit sin lokal i samband med deras Bear Weekend i maj och dessa kvällar har varit mycket lyckade.
– Vi har tidigare haft lite olika tankar kring hur vi skulle kunna lyfta våra fredagar på SLM och med tanke på att vi delar ett antal medlemmar med björnföreningen, så kändes det naturligt att jobba just i denna riktning.
Vad kommer hända på fredag?
– Vi tänker oss våra kvällar som en gemytlig start på helgen i glada vänners lag. SLM öppnar 19.00 och kör Happy Hour samt käk till självkostnadspris första timmen 19.00 20.00. Väljer man att stanna efter 22.00 så är det SLM:s dresscode som gäller, och det är inte svårare än att man väljer grova skor och tar av sig eventuella flanellskjortor . I bästa fall har de redan rykt! SLM är en kamratförening och drivs sedan snart 40 år ideellt och vårt utskänkningstillstånd gäller för slutet sällskap. Våra besökare måste därför vara medlemmar. För intresserade icke-medlemmar finns det ett månadsmedlemskap som gäller 30 dagar och kostar 150 kronor.
Delar av björnkulturen handlar ju om stå fri från vissa kropps/klädnormer, medan delar av läderscenen kan vara den raka motsatsen. Hur tänker ni kring detta?
– Man måste absolut inte vara en ”björn”, det vill säga stor eller hårig för att komma på våra aktiviteter. Det handlar snarare om att ha en schysst och avslappnad attityd än om de fysiska attributen. Vår definition av en björn är en man som har sex med män och inte nödvändigtvis bekänner sig till modekulten och skönhetsidealen i den mer likriktade delen av gaykulturen, med andra ord väldigt nära SLM:s kärnvärden!
Vad känner du inför fredagens premiär?
– Jag känner mig oerhört laddad och samtidigt lite nervös, om jag ska erkänna. Det ska bli kul att äntligen sätta igång med björn-baren på riktigt och se hur det hela utvecklar sig. Vi gör detta som ett försök men att hoppas kunna permanenta det under 2015 och även köra helkvällar och partyn.