[image id="103941" align="right"]

”Hon är världens mest omtänksamma, varm och klok”

I QX december träffar Maria Makar komikern och programledaren Marika Carlsson.
I sin stand-up-show ”En negers uppväxt”, som hon uppträdde med från 2010 och fram till i början av det här året, berättade hon om sin barndom och den vardagsrasism som hon nu utsätts för. Det kan vara att personal i affärer går efter henne för att de tror att hon ska snatta. Hon berättar också om när en kvinna kom fram till henne på stan och sa: ”Ursäkta mig, men jag känner igen dig. Det var du som städade så bra hos mig.”
När Marika sa att hon inte arbetar som städerska svarade kvinnan: ”Det är så svårt att se skillnad på er, eftersom ni ser likadana ut allihop.”
– När det händer sådana här saker brukar jag tänka att jag får material till ett nytt skämt, vilket innebär en bra karriär för mig och cash in.
I intervjun i QX berättar hon om sin nya krriär, som programledare i radio och om kärlken till flickvännen. Hon och hennes sambo har varit tillsammans i ett och ett halvt år.
– Hon är världens mest omtänksamma, varm och klok. Och hon utmanar mig.
Det var i början av det här året som Marika för första gången offentligt berättade att hon har flickvän. Det var under en stand-up-show i tv-programmet Robins.
– Jag var inte nervös då. Det kändes väldigt naturligt och det blev ingen grej av det.
Nervösare var hon när hon skulle berätta för sina föräldrar.
– Jag är uppvuxen i ett frireligiöst hem och jag hade lärt mig att homosexualitet och även samboskap är syndigt. Precis som jag i samhället har fått fightas för min hudfärg trodde jag att jag skulle få fightas för rätten att få älska vem jag vill.
Men varken hennes pappa eller mamma, eller någon i hennes omgivning, reagerade negativt på att hon träffat en kvinna.
– Det flesta sa bara att de var glada för min skull. Men det är ju tack vare att alla andra har tagit kampen åt mig, som jag inte har stött på några problem. Jag känner mig oerhört tacksam för det.
Marika har sex gudbarn och hennes sambo har en treårig dotter. Hon säger att hon ser sig som en extra resurs snarare än en extramamma.
– Hon har ju redan två fantastiska föräldrar.

Läs hela intervjun med Marika i QX december:


Ladda ner QX december 2014 som PDF här