Börja denna Lucia-helg mitt i den rosa julperioden med att ta er till Dansmuseet! Där pågår fram till 03 ”The Fashion Throwback Ball”. En vogue-ball med amerikanska vogue-dansare och vår egen Robert Fux i juryn. Strike a pose!




Fredag natt har vi redan tipsat om att Bel Ami-grabbar kommer att visa sina gottesaker på Candy. Om inte det är en partyhöjare så vete fanken! Börja kvällen på någon av alla våra gaykrogar/barer innan tar tuben till Hötorget för en natt i den tjeckiska porrens tecken. Samma T-bana går man lämpligen av om man istället väljer Wonks AfterHour-klubb där Micke Hi drar igång musiken vid halv två. Klubben öppnar vid midnatt och har sedan festen igång till 05.
Gaykrogar/barer betyder numera följande radda: Bistro ByAdam vid Odenplan, Torget och Secret Garden i Gamla Stan för kvällsfest, skaldjur på Urban Deli vid Nytorget och något kvarter närmre Skrapan tapas på Tvärsöver med Basement väggivägg. Side Track vid Mariatorget för manligt mys och grannskap till SLMs barnatt i julens tid, och för den som vill mixa så hänger regnbågsflaggan ofta runt hörnet utanför Morfar Ginko/Papa RayRay. Röda linjen ner till Hornstull så är det Bitter Pills som gäller.













Julstämning på fantastiska Koloni

Ett hak vi inte listade var Koloni. För den kedjan kräver en egen text. I Pink Christmas-tider är det julbord som bjuds i deras grymt sköna krog i Saltsjö-Duvnäs. Fram till den 22 december – alla dagar – har de öppet med ett ”härligt traditionellt julbord med modern twist och många vegetariska alternativ.”
Koloni finns sommartid även på Strömparterren och i höstas slog de även upp en ny utpost med sitt Kafé på Biblioteksgatan! Raw food för stressade julshoppare!





Shoppat hela lördagen. Swischat förbi Fotografiska för att se Herb Ritts och den nyöppnade utställningen med den israeliska fotografen Adi Nes, tagit sig förbi Stadsteatern för att se Rikard Wolff som Karl Gerhard, piffat inför en tidig middag på gayhaken (se länkarna ovan) och så till Dansens Hus där den svenska Streetdansens grand old man, Fredrik Benke Rydman är tillbaks med dansföreställningen Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game, eller till Cirkus för att gråta, skratta och feel gooda på Livet är en Schlager.
Så är det dags att ge sig ut i nattens virvlar! Och denna lördag är det garanterat fullt av gayfestare kring Mariatorget. SLM har sitt legendariska mixade julbord där medlemmar från stadens alla olika fetischföreningar möts för att testa årets julgris! För er som inte fixat matbiljett är det eftersläpp från 22.00. Mat finns som ni vet på Side Track och en och annan gris står bakom den baren också. För er som missar själva julbordet på SLM är ett hett tips att ta sig Chicago på Hornsgatan där det är en Burlesque Bonanza-fest med luciavibrationer. Skönt vippande damrumpor mixas med SeanMagnus på scen!
För de som inte har alla läderbrallorna tillskurna ännu är det King Kong på självaste torget som drar folk där Luciatåget leds av Madame Heinz. Vet inte vad surpupporna i Ödeshög som gnällde om att en pojke var Lucia på Fridtjuv Bergskolan säger om att Heinz lussar loss även på King Kong. Men bland alla genus på Södermalm kommer det nog tas emot väl!
Den tredje stora Luciafesten för gayfolket hålls på Wonk såklart! Här är det Admira Thunderpussy som är årets Lucia. Lång, ståtlig och strålande vacker! Luciafirandet pågår till 05 såklart.
För de mer synt och tech-inriktade är det Norra Bantorget och Tech Noirs Svart Lucia-firande som rekommenderas. Inte så där fasligt gay, men queer så det skriker! Och skriker lär gästerna göra på lördag då Front 242 är i stan för konsert.












På lördag är det Luciafirande på allvar då Leo b. tar sina isbjörnar på en Urban Deli-turné. Först ute i Sickla och sedan vid 14.40 kommer hela högen av Luciafirande vinterdjur till Nytorget. Ett måste eftersom det är en av stans finaste traditioner. Leo b spelar dessutom redan fredag kväll på Torget och då som stjärngosse. Se där även Lusse-genus på Torget alltså!
Och söndag slutar som sig bör såklart på Patricia!
Tänk på! Lucia är kul så länge man förstår betydelsen av att blanda vin och vatten!


Bild från Sagolikt Förlags bok Kalle som Lucia

Och hörrni! Det är jul snart. I QX Shop finns massa julklappar. Till exempel Sagolikt Bokförlags alla fina böcker. Som den om Kalle som är Lucia!