Ja, det är en påse gott och blandat med stora favoriter, onödig utfyllnad och kul queerinslag som vi serveras. Men främst är det SEX SEX SEX. Kvällens semi börjar med en australiensare som kallar sig ”The Milkshake Man” och jazzar runt i bar överkropp. Och redan där är tonen för kvällen satt.
Han är i och för sig inte queer så vitt vi vet (däremot levererar han på sitt hotellrum enligt smeknamnet enligt rykten…). Men annars väntar ett par queers som sexar loss rejält. För till skillnad från semi1:s regnbågsinslag får vi betydlig härligare HBTQ+artister som alla enkelt borde segla vidare.
Först och främst har vi finska Erika Vikman som försökte ta sig till Eurovison 2020 med härliga Cicciolina. Nu tävlar hon med Ich Komme, som såklart betyder ”jag kommer” och handlar om kvinnligt klimax. Hela numret framförs i svart lackbody och hon lär håva in röster från alla könsuttryck över hela Europa när hennes enorma mic ejakulerar pyro i finalsekunderna. Klart vidare och ett framträdande man verkligen minns.
Och apropå kvinnlig sexualitet: Maltesiska Miriana studsar runt på hoppbollar med sina dansare medan on sjunger Serving, som från början hette Serving Kant. Det anspelade såklart på ballroom-uttrycket att servera snippa. Men nu heter den alltså bara Serving och är en storfavorit. Vidare går den absolut.
Sen har vi tjeckiske Adonxs böghärliga Kiss Kiss Goddbye, en dramatisk Bond-låt med ett dansbrejk. Ursnyggt och läckert med fyra manliga dansare som åmar sig inbjudande runt den queera frontfiguren, och enkelt vidare.
Sen nytt sexet mot sjöfart. Österrikiske JJ är en av årets stora favoriter och visst, hans svartvita nummer på en båt är väl snyggt men att den skulle vinna allihopa? Nej, det kan vi inte se. Ett vanligt år hade vi sagt topp10 pga av scennummer och sångröst, men att den nu ses som KAJ:s största hot tor vi inte på. Låten är inte där och numret är en spännande idé men det blir inte så filmiskt snyggt som intentionen nog var.
Frankrike tar nog istället ledartröjan som KAJ:s största utmanare. För nu har vi äntligen fått se franska Louanes urvackra ballad Mamon på scenen. Hon står i en sandstorm och sjunger som om livet står på spel. DÄR har vi en betydligt starkare kandidat till slutsegern. Frankrike har inte vunnit på år och dar, och i år kan det vara deras tur. Juryn kommer ösa poäng över Louane, trust us.
Ett annat nummer som imponerade var Grekland och sångerskan Klavdia. Hon sjunger sin låt med stor inlevelse i vad som skulle kunna vara årets snyggaste nummer. LED:arna kommer verkligen till sin rätt (det brinnande trädet!), och grekiskan, som också hinner med ett klädbyte, levererar otroligt bra och berörande. Det är definitivt en dark horse till en VÄLDIGT framskjuten placering. Topp10 blir det definitivt i finalen och den är absolut vidare ikväll.
Det är en svårtippad semi men jag tror att vi landar så här:
1. Australia: Go-Jo – ”Milkshake Man
QX QX QX
Omdöme: Svängigt intensiv pop med en snuskig underton serverar den här långe mustaschmannen i bar överkropp och en enorm mixer på scenen. En härlig start av semi2 och gjuten i final.
Går vidare: Ja
2. Montenegro: Nina Žižić – ”Dobrodošli”
QX
Omdöme: Årets tråkigaste låt sjungen av kvinna i stor täcke.
Går vidare: Nej
3. Ireland: EMMY – ”Laika Party”
QX QX QX
Omdöme: Larvig? Javisst, men norska Emmys trall om rymdfarande hunden Laika som nog snurrar runt i rymden och festar är ESC-kitsch när den är som bäst. ”Dam-dam-da-da-da-da-da-da-dam-dam”
Går vidare: Ja.
4. Lettland: Tautumeitas – ”Bur Man Laimi”
Omdöme: Sex ylande kvinnor med en låt som är helt omöjlig att få grepp om. Ett sammelsurium av röster och en typ av musik som bara existerar i Eurovision-världen.
Går vidare: Nej
5. Armenien: PARG – ”SURVIVOR”
QX QX
Omdöme: Tattoo/Euphoria-kompositörerna Thomas G:son och Peter Boström har grävt i byrålådan och hittat en effektiv refräng som upprepas gång på gång. Låten lyfts rejält av en barbröstad sångare som ger allt i tre minuter, och detta är nog ”rockvalet” denna semi.
Går vidare: Ja
6. Österrike: JJ – ”Wasted Love JJ – ”Wasted Love”
Omdöme: Årets stora vinnarfavorit vid sidan av KAJ levererar ett snyggt nummer som är helt svart/vitt. Han befinner sig på en båt som tyvärr inte är så snyggt iscensatt på scenen. Man fattar tanken men det håller liksom inte hela vägen, och tyvärr: Låten är inte all that. Så vinner gör den inte, men vidare går den såklart.
Går vidare: Ja
Storbritannien: Remember Monday – ”What The Hell Just Happened?”
Omdöme: Det är verkligen obegripligt hur Storbritannien med sin rika musikskatt misslyckas med att ta fram ESC-rimligt material. I år har de satsat på tre gapiga brudar klädda som Disney-prinsessor med en blek Greczula-låt. Usch.
Går vidare: Redan i final.
7. Grekland: Klavdia – ”Asteromáta”
QX QX
Omdöme: Fansen är tokiga i den här vemodigt grekiska balladen med Nana Mouskouri-kopian Klavdia. Numret är en riktig knockout och det alla pratade om efter semi2:s första rep! Så snyggt i rutan!
Går vidare: Ja.
8. Litauen: Katarsis – ”Tavo Akys”
QX QX
Omdöme: Introvert indieband som är för truligt trubbiga för sitt eget bästa.
Går vidare: Nej
9. Malta: Miriana Conte – ”SERVING”
QX QX QX
Omdöme: Queera Miriana serverade mus i originalversionen. Men det ballroombekanta uttrycket föll inte EBU i smaken så då fick Miriana bara servera. Ska bli intressant om publiken i arenan nu skriker ”KANT” som i originalversionen. För er som undrar: ”Kant” betyder ”sång” på maltesiska. Numret är kanske det mest sexuella vi sett på en ESC-scen, och LED-väggen av särade ben som fälls ut och ihop i takt till musiken är kanske liiiite för mycket för tittare i Europa. Absolut vidare men inte så högt i finalen som fansen vill…
Går vidare: Ja.
10. Georgien: Mariam Shengelia – ”Freedom”
QX
Omdöme: En gapande homofob i Lisa Rinna-frisyr? Nähänitack.
Går vidare: Nej
Frankrike: Louane – ”Maman”
Omdöme: Vackert vemodig mamma-hyllning som vinnartippats. Det är lätt att förstå varför när Louane sjunger så innerligt och starkt i den här mamma-hyllningen. Och sandtornardon som Louane står i lyfter numret flera snäpp. Vinnarkandidat.
Går vidare: Redan i final.
11. Danmark: Sissal – ”Hallucination”
QX QX
Omdöme: Sissals röstresurser och karisma är det stora här i en onödigt tjatig låt som till ett dansbeat bara upprepar ”halluuuuuuuuucination” omåomåomigen. Annars är numret alldeles för mörkt och man får ingen kontakt med den charmiga sångerskan. Istället badar hon i blå-grön-rött ljus väldigt länge vilket inte alls är snyggt.
Går vidare: Nej
12. Tjeckien: ADONXS – ”Kiss Kiss Goodbye”
QX QX QX
Omdöme: Dramatisk Bond-låt med snygga stråkar och en härligt queer sångare. Undertecknad fattar fortfarande inte riktigt det forcerade dansinslaget mot slutet, men äh, givet final.
Går vidare: Ja
13. Luxembourg: Laura Thorn – ”La Poupée Monte Le Son” (The Doll Turns Up the Sound)”
QX QX
Omdöme: En klämkäck hyllning till France Galls ikoniska Eurovisionhit Poupée de cire, poupée de son. Thorn är urcharmig och numret är snyggt med sammetsklädda dansare och en läckert dock-rosa inramning. Men det är nog mer en fanfavorit än nåt som lockar telefonröstarna.
Går vidare: Nej
14. Israel: Yuval Raphael – ”New Day Will Rise”
QX QX
Omdöme: Ett snyggt men tråkigt nummer där sångerskan mest går i en kristalltrappa. Låten är sju resor tristare än i fjol, det är liksom en klassisk ESC-ballad. Men med det sagt absolut vidare med tanke på tsunamin av poäng Israel fick ifjol av européerna.
Går vidare: Ja
Tyskland: Abor & Tynna – ”Baller”
QX QX QX QX
Omdöme: Tyskland lyckas äntligen få till det rent låtmässigt i den här moderna klubbhitten. Tyvärr är numret inte det roligaste, där sångerskan mest går runt en trappa, och det blir återigen en bottenplacering. Men en hit på mången bögs spellista.
Går vidare: Redan i final.
15. Serbien: Princ – ”Mila
QX QX
Omdöme: Klassisk balkanballad som vinner på ett sent startnummer.
Går vidare: Ja.
16. Finland: Erika Vikman – ”ICH KOMME”
QX QX QX QX
Omdöme: Den queera ikonens högintensiva framträdande i svart lack med avslut på en enorm pyrosprutande mikrofon är en av årets bästa Eurovision-stunder. Klart att Erika och hennes låt om kvinnlig orgasm rusar rakt in i finalen.
Går vidare: Ja.