Ikväll är det alltså premiär för turnén ”Rickard Söderberg är Gaytenor”, berätta!
– Ja! På nätterna förvandlas jag från operadiva till superhjälte, komplett med superpowers, fladdrande cape och biceps tjocka som lår. Då blir jag mitt alias Gaytenor och slåss mot homofober och religiösa superskurkar.

Du lär ha med dig en specieleffekt i form av en låda med brev?
– Ja, jag tar med mig en låda med kärleksbrev, eller rättare sagt handskrivna dödshot. Brev jag fått genom åren som jag nu läser upp och ser hur man kan bemöta dessa personer. Jag har försökt med ilska förr, men det funkar dåligt. Så om jag älskar tillbaka så kanske dom blir mindre rädda och arga? Det är kanske lite naivt, men jag tror på den typen av effekt. Jag vill tro att man kan krama nättroll och förändrar världen med sång.

Vad bjuds det på i musikväg?
– Dels besöker jag såklart mina hjältar Wagner och Verdi, men det blir också en del nyskrivet. Och så klämmer jag in lite musikal också.

Beskriv din publik, vilka är Söderberg-fansen?
– Marimekkodamer 60 +, kulturbögar, aktivisthipsters och Mellosjuåråringar!

Vem skulle behöva komma och titta på dig?
– Jag har skickat inbjudningar till en del politiska ledare, men det kanske inte är så troligt att dom kommer. Just nu tänker jag att Imamen i Halmstad borde komma, men jag hoppas att så många som möjligt kommer och att mitt budskap sprider sig som ringar på vatten.

Och så släpper du ett superhjältealbum också?
– Jag känner mig helt distanslös! Jag fick en idé för två och ett halvt år senoch sedan har Björn Sandberg och jag skapat ett XXX-seriealbum som nu släpps i samband med turnén. Albumet är på 90 sidor och hjälten Gaytenor är pacifist och bekämpar ondska med sång och ord. Det är hans superpower. Gaytenors sidekick Twinkbou är lite mer handgriplig (skrattar).

Enligt beskrivningen har Gaytenor biceps tjocka som lår, och så förekommer det en hel del naket…det låter som en våt fantasi det här?
– Men det här är ju Björns och min runkfantasi.

Så avslutningsvis, en självklar fråga: Vem skulle spela Gaytenor i Hollywood-versionen?
– Jag har alltid haft en crush på Matt Damon. Eller Karl Urban, fast han vill man hellre ligga med.

Göteborg ikväll: Stenhammarsalen kl 19.00