– se ”Mamma Mia the Party” med QX redan nu

I januari nästa år har ”Mamma Mia The Party” premiär på Tyrol i Stockholm. Men redan den 8 november anordnas en förhandsvisning speciellt för QX-läsarna. Vi kollade läget med två av killarna bakom showen, Calle Norlén och Roine Söderlundh, för att få veta vad ”Mamma Mia The Party” är för något.

När QX besöker Tyrol i september är lokalen ombyggd till en grekisk taverna. Det ser fantastiskt ut och just denna dag är det första gången som ensemblen repar på plats. ABBA-låtar som inte var med i musikalen sjungs så det ekar i lokalen och jag ser hur Björn Ulvaeus står i ett hörn och ser på. ”Mamma Mia The Party” beskrivs som en hybrid mellan musikal, krogshow och fest.
Vi låter Calle Norlén, som skrivit manuset till ”Mamma Mia The Party”, berätta mer…

Calle Norlén

Calle: Gästerna kommer till den grekiska övärlden för en middag på en taverna som har ett ”Mamma Mia! the party”-koncept – med en liten personalshow till kaffet och disco efteråt. Men under kvällens gång händer det saker på den här tavernan, ‘storyn’ utspelar sig alltså i realtid. Jag har skrivit manus, men inte några nya sångtexter. Alla ABBA-låtar framförs i originalversionerna på engelska. Björn Ulvaeus, som jag jobbar med, har bara ändrat någon rad här och där för att det ska passa ännu bättre i sammanhanget. Han är otroligt snabb och fantastiskt entusiastisk.

Det låter som en helt ny form av underhållning, eller har ni varit på något liknande nånstans?

Calle: Nej, inte så här genomfört med att skapa en helt ny värld. På Tyrol känns det verkligen som man sitter på ett grekiskt torg i typ Mykonos stad. Men Roine har ju varit i New York och tittat på liknande ingredienser i andra föreställningskoncept, men inget som är som vårt.

Roine, vad är din roll i detta och skulle man kunna säga att ”Mamma Mia The Party” är en uppföljare till ”Mamma Mia the musical”?

Roine Söderlundh

Roine: Min roll i detta är som regissör och upphovsman av konceptet ”Mamma Mia the Party” som kan ses som en uppföljare på så sätt att vi vill fånga stämningen, Grekland och musiken som är i filmen och i musikalen men det är en helt fristående upplevelse där miljön och alla som jobbar där är huvudpersonerna.

Finns några av karaktärerna från musikalen kvar?
Roine: Nej det finns de inte.

Som stort ABBA-fan Calle, finns det nån låt i showen du är extra glad att de plockat in?
Calle: Vi plockar fortfarande ut och in låtar, så jag vågar inte namnge någon speciell, men hittills har jag fått peta in rätt många favoriter som inte tillhör de där allra mest förväntade.

Som stelbent svennebanan undrar jag om jag kommer att tvingas upp på golvet och dansa med ensemblen i en rosa boa….
Roine: (skrattar) Nej, ingen kommer att tvingas till något men du gör din kväll så trevlig som du vill ha den. Vill du dansa och sjunga Abba i en rosa boa så är du välkommen.

Nåt särskilt man ska tänka på inför kvällen?
Roine: Klä dig gärna i dina fina sommarkläder, sätt på några Abba-låtar hemma innan du kommer och förbered dig på en skön semesterkväll.
Calle: Och att vi inte har någon scen, så man får ofta vrida på huvudet och stolen för att hänga med i vad som händer på olika platser i tavernan. Och att det inte är någon lyxshowkrog med nobelfestdukning utan en spontan, glad och avslappnad taverna. Man bryter bröd och äter tillsammans ur olika smaskiga skålar som ställs fram vid borden. Personalen är ljuvlig och deltar i partyt.

Calle, kan du fortsätta den här meningen, ”om man älskade Mamma Mia the musical och älskade filmen så kommer man…”
Calle: …att älska att ingen ridå går ned utan man får fortsätta dansa och festa hela natten!

Boka dina biljetter till QX förhandsvisning av ”Mamma Mia The Party” den 8 november via denna länk.