Att en troende muslimsk man ställer upp i en Mr Gay-tävling är kanske inte det mest sensationella. Men när 22-årige Bijat Abdellah i tisdags presenterades som finalist i Mr Gay Belgium, fick det stor uppmärksamhet i ljuset av tisdagens terrordåd med den islamistiska gruppen Daesh/IS som förövare.
QX.fi uppmärksammade händelsen och även Gay Star News har lyft Abdellahs kandidatur.
Han är bland 12 finalister, representerande staden Gent och Oost-Vlandereen, i en tävling sponsrad av OUT TV där folkets röst kan avgöra utgången.
Abdellah hoppas genom sin medverkan påverka situationen för hbtq-personer i de mångkulturella delarna av landet.
– Koranen säger att vi bör vara toleranta och öppna. Det innebär respekt för andra, oavsett deras preferenser, säger Bijat Abdellah enligt GSN.
Uppgiften att Addellah är den första troende muslimen som är med i en Mr Gay-final framförs i mediarapporterna, vilket dock inte stämmer.
2012 valdes Michael Sinan som konverterat till Islam, till Mr Gay Denmark. Till QX sa han inför Mr Gay Europe-arrangemanget året därpå att han med sitt deltagande hoppades representera homosexuella muslimer.
Bijat Abdellah kan dock bli Belgiens första troende muslim som väljs till Mr Gay i samband med finalen som hålls den 28 maj.
Mer om Mr Gay Belgium här.

Bijat Abdellahs Instagram


Läs QX januari 2013 med Michael Sinan: