De båda är kungspingviner och karaktäriseras av lång näbb och påfallande orange färgning vid halsen och öronen. De kom till Berlins zoo för att de skulle para sig med de kvinnliga pingvinerna. Men det blev inte riktigt som föreståndarna hade tänkt sig, Stan och Olli såg bara varandra.
– Så vitt vi vet är de homosexuella och parar sig endast med varandra, säger Christiane Reiss, talesperson vid Berlins zoo, till tyska medier.
Pingvinerna får nu flytta till Hagenbecks djurpark i Hamburg, ett paradis för gaypingviner, eftersom där bara finns manliga pingviner. Dessutom bor ett annat homopar, Juan och Carlos, där.
Stan och Olli har blivit en symbol för hbtq-kampen i Tyskland, som endast tillåter registrerat partnerskap och inte homoäktenskap.
Om Stan och Olli får vara kvar över sommaren förtäljer inte historien. Men om, så kan de vara med vid den populära Gay Night at the Zoo den 22 juli, dagen innan årets Prideparad.

Fakta: Kungspingvinen
Kungspingvinen lever främst på subantarktiska öar, som till exempel Sydgeorgien och Prins Edwardöarna. Den är närmare en meter lång och väger ungefär 15 kilo. Pingviner kan inte flyga, men är uthålliga simmare.
Kungspingvinen dyker på flera hundra meters djup och kan dyka flera hundra gånger om dagen. Den livnär sig på småfisk och kräldjur och har förmågan att lagra mat i matsäcken i upp till tre veckor.
Den är social och kommunicerar genom olika läten. Kungspingvinen blir könsmogen efter tre år och är seriellt monogam, alltså håller sig till sin partner under parningsperioden.

Läs även:
Buddy och Pedro förenas igen till våren