Erik Toro blev förvånad när han vann Svensktoppen Nästa i Stockholm tidigare i juni. Tävlingen som arrangerades av Sveriges Radio P4 i samband med Smaka på Stockholm i Kungsträdgården erbjuder stora möjligheter. Vinnaren av den rikstäckande finalen kommer nämligen att spelas regelbundet i P4, och en av finalisterna kommer få delta i Melodifestivalen.

QX ringde upp Erik för att gratulera till vinsten, prata om Mello-drömmarna och reda ut begreppet ”budskapsmusik”.

Hej Erik, varför blev du så chockad när du vann?

– Ja vet inte varför jag blev det. Självklart hade jag siktat på det och vi satsade 500 procent, men det var så många andra bra artister. Det kändes såklart helt fantastiskt att vi vann.

Låten som heter Bring out the Love framförs i en pampig anda tillsammans med The Dimpker Brothers, Scandinavian Horns och Tensta Strings. Förhoppningen är att den ska sprida ett generellt budskap om kärlek.

Du kallar din genre för ”budskapsmusik” som handlar om utanförskap, rasism och hbtq-frågor. Är det inte jobbigt att skriva om så tunga ämnen?
– Jo det är jättejobbigt. Mina första låtar var väldigt tunga och inriktade på saker jag själv har upplevt. Jag blev mobbad när jag var liten för att jag är homosexuell. Jag har till och med blivit utsatt för våld på grund av det. Nu försöker jag skriva lite lättare och med tillgängliga låtar. Jag vill att min musik ska inkludera folk med ett mer generellt och positivt budskap.

Du hoppas på att Svensktoppen Nästa ska ta dig hela vägen fram till Melodifestivalen. Hur mycket skulle du glittra i rutan?
– Min största förhoppning om jag kommer med i Melodifestivalen är att sprida kärlek. Sen får vi se hur det skulle visa sig på scen. Min musik är väldigt pampig i sig och på det sättet kan det bli glittrigt, sen kanske jag själv inte skulle glittra så mycket. Musiken får stå för det.

Härnäst kommer han att framföra låten i direktsändning från Almedalen nästa vecka inför Stefan Löfvens sommartal.
– Vi lever i en värld med för mycket apati och jag tror att det behövs en plats för musik som handlar om gemenskap. Jag tror att det är därför som jag får spela den här låten på Almedalen.