”Det är klart man flörtar med passagerarna”

Det här är en sammanfattning av reportaget, hela artikeln hittar du i QX augustinummer.

Namn: Mattias. Ålder: 35. Civilstånd: Singel. Bor: Stockholm. Gör på fritiden: tränar, umgås med vänner, reser. Jobbar på: Viking Line MS Cinderella. Heter på Qruiser: jag vill ha dej En film/tv-serie jag kan tipsa om: Teen Wolf. Senast diggade låt: Nicky Jam & Enrique Iglesias ”El Perdon”. Ord/uttryck jag ofta använder: Fan.

Mattias Jancauskas är född och uppväxt i Litauen, han är 35 år och kom till Sverige tack vare att han blev kär i en kille. Idag är han dock singel och jobbar som hyttvärd på Viking Line, ett arbete han haft i snart nio år.
Han tar emot oss på i entrén på plan 7, Mattias har en timme kvar sen ska han gå av sitt pass. Han har varit tio dagar på sjön så nu väntar tio dagars ledighet.
Han är stilig och ler stort, skjortan och uniformen sitter perfekt och det syns på honom att han tillbringar många timmar i gymmet när han är till sjöss.
– Det finns ju inte så mycket annat att göra på sin lediga tid när man är på båten så det blir en hel del tid på gymmet.
Hur funkar det med vänner när man är borta tio dagar?
– Det går bra, det är klart att det är svårt att vara spontan med sina vänner som jobbar på land, de kan inte bara åka iväg ett par dagar till en annan stad, de är ju lediga på helgerna. Så jag umgås mycket med kompisar som också jobbar på båtar, på Galaxy och Birka bland annat.
Det är ju mycket fest på båtarna, händer det att passagerare flörtar med dig?
– Ja, absolut. Men det är mest kvinnor tyvärr (skrattar). Jag önskar att det var lite fler gaykillar som åkte med oss. Jag går ju in på grindr och ser att det alltid är några nya som åker med, men inte så många.
Du är singel idag?
– Ja.
Har du flörtat med några passagerare?
– Ja, det har hänt (skrattar).
Hur fungerade vardagen med tanke på ditt jobb när du har hade förhållande, var det inte svårt att vara ifrån varandra i tio dagar då?
– Nej, det var inga problem. Och min kille åkte ofta med mig när jag jobbade, vi får ju ta med våra respektive gratis på resan, så han var ofta med under fyra av de tio dagarna.
– Det är ett bra liv ombord, man behöver inte tänka på att man måste handla och tvätta och så. Vi får all mat ombord när vi är här, det är väldigt bra.


Namn: Magnus. Ålder: 40. Civilstånd: Förlovad. Bor: Stockholm. Jobbar på: Birka Cruises. Heter på Qruiser: Finns inte på Qruiser. En film/tv-serie jag kan tipsa om: Sagan om ringen trilogin. Senast diggade låt: ”Freakum dress” med Beyonce. Ord/uttryck jag ofta använder: Men asså!

Magnus Norgren är teamledare för däck 10 på Birka. Det innebär att han ansvarar för driften av Terrassen by Birka, Panorama Spa & Bar, Brasseriet samt vinbaren. Han har varit på Birka i tre år och stortrivs.
Vilka är för- och nackdelarna med annorlunda arbetstider?
– En av de största fördelarna med att jobba som jag gör är ju faktiskt att jag har lyxen att vara ledig varannan vecka, då menar jag verkligen helt ledig, ingen mail, ingen telefon utan på riktigt helt ledig. Det är hur skönt som helst. När man väl är på plats ombord får jobbet fullt fokus under en hel vecka, det blir ju liksom det enda som finns då.
Vad gör du när du är ledig på båten?
– Jag brukar hänga på personalgymmet, alternativet är ju att hänga i hytten och det är ju inte direkt superfestligt (skrattar).
Blir man trött på fulla passagerare?
– Såklart! Framför allt om man hamnar i en situation där man behöver förklara eller diskutera något, det kan ju bli en aning svårt att göra sig förstådd för någon som inte ens vet var de är någonstans (skrattar).
Har du flörtat med någon passagerare?
– Som bartender har man alltid ett gott öga till gästerna och flirtandet är som en liten del av jobbet, vi har våra olika ’starka kort’ och mitt är nog ’kvinna 50+- (skrattar), de brukar dricksa mycket när man kopplar på charmen. Det har hänt på vissa kryssningar att vissa hänger kvar lite extra vid baren ett par gånger, några kommentarer som exempelvis ”om jag vore gay skulle du vara min stil” etc… Många tjejer hänger gärna kvar lite extra vid baren och fladdrar med ögonfransarna och småler. (skrattar)
Följde du förresten Rederiet när det gick på TV?
– Ja, och det är verkligen slående likt hur verkligheten är. Karaktärerna finns fortfarande ombord. Alltså alla som jobbar på fartyg och har sett serien kan nog skriva under på att det finns en och annan Vera Bengtsson på någon avdelning ombord (skrattar).

Namn: Erkki. Ålder: 52 år. Civilstånd: Singel. Bor: Åre. Gör på fritiden: Fjällvandring, snowboard, långdistanslöpning och resor. Jobbar på: Tallinksilja Ab. Heter på Qruiser: Fjäll Kille En film/tv-serie jag kan tipsa om: Bron. Senast diggade låt: Enrique Iglesias y Nicky Jam ”El Perdón”. Ord/uttryck jag ofta använder: Jasså.

Erkki Rintala hämtar oss i den nya terminalen i Värtahamnen i Stockholm där Silja Symphony ligger inne. Färjan som huserar 2700 personer som mest väntar på att snart få ge sig ut på Östersjön igen. Om några timmar går avfärden, men innan dess ska vi träffa Erkki, som i år firar 30 år på sjön.
30 år på båtarna innebär att han rest över Östersjön 2500 (!) gånger.
Idag är Erkki 52 år och befäl. Hans titel är headwaiter och sommelier.
Finlandsbåtarna har ju ett ganska straight rykte, hur är miljön att jobba i här?
– När jag började på 80-talet kunde jag inte ens tänka mig att jag skulle berätta att jag är gay. Jag ville jobba som bartender och det var ju bara machogänget som gjorde det men jag lyckades komma in i gänget och jobbade där ett tag, men vi pratade ju aldrig om att jag var gay. Idag är det något helt annat, Tallink Silja är oerhört open minded, de tar avstånd från all diskriminering och det är många som är öppet gay i personalen.
– Och det är ju alltid några homosar med på resorna, men det skulle vara kul om det var fler. Gayvärlden gillar ju den ljuva livet och här finns fine dining med fina viner, man kan bo i fantastiska sviter, vi har en ’luxury shop’ och, som sagt, fantastiska viner till försäljning.
– Jag kan tycka att Finlandsbåtarna har sämre rykte än de förtjänar, det är inte så mycket fylleri som man tror. I alla fall inte här på Silja.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag kan bo i Jämtland eftersom jag är ledig i tio dagar. Jag älskar ju fjällvandring och snowboard. Jag gillar även att springa maraton.
Maraton? Hur många har du sprungit?
– Sju stycken och jag slog personbästa i våras på Stockholm Maraton, då sprang jag på 3 timmar och 46 minuter.
Wow, det var inte illa, grattis!
– Tack! Ja, jag blev så jävla glad att jag fick tårar i ögonen, säger Erkki och skrattar.
Till sist, har det anordnats några bröllop ombord sedan du började?
– Oh ja flera stycken. Särskilt på nyårsafton. Även folk i personalen har gift sig ombord.
Skulle du kunna tänka dig att gifta dig ombord?
– Nej tack, jag vill hellre gifta mig utomhus i naturen någonstans i norr, kanske på en fjälltopp (skrattar).

Det här är en sammanfattning av reportaget, hela artikeln hittar du i QX augustinummer.