– Jag har haft privilegiet att hela tiden få utmanande uppdrag tilldelade mig. Men jag är en domedagsprofet och tror att varje gig är mitt sista. Så till mina föräldrars glädje finns alltid tanken om att börja plugga till lärare, säger hon och skrattar.
Namnet Den ofrivilliga Divan kommer av att Petra i sin yrkesroll de senaste åren mer eller mindre blivit just en galadiva med hedervärda uppdrag som ESC, Melodifestivalen och Guldbaggen.
– Jag älskar det väldigt mycket, och är så bekväm i att ha fått leda en kväll framåt och vara rolig. Men jag har lite ofrivilligt hamnat i det här fantastiska facket att leda stora galor. Och tyvärr är de ju begränsade till antalet så jag vill gå åt att bli en scenartist, skapa en egen plattform. Och jag insisterar på att få sjunga trots att många försöker motarbeta mig (skrattar).
Petras ambition i den nya föreställningen är att i komikens tecken svara på alla frågor mänskligheten någonsin ställt sig. Givetvis sagt med glimten i ögat och med en stor skopa Mede-ironi. Den ofrivilliga Divan bjuder på alltifrån disco och politik, till religion och Eurovision-anekdoter.
Hur HBTQ är ”Divan”?
– Hela jag är ganska HBTQ och just divan är väl HBTQ per definition. Jag har ett parti där jag pratar om mina HBTQ-vänner. ”Tyvärr har jag nästan bara såna”, säger hon med ett skratt.

Läs hela intervjun med Petra Mede i QX september.