– I kväll tävlar Cameron Jai om en finalplats i Idol.

Hur kommer det sig att du sökte till Idol?
– Vi hade blivit uppmanade att söka, så mamma skickade in ett ljudklipp där jag sjöng och sen blev jag kallad på audition.

Har du nån favorit från andra Idol-år?
– Jag har bara sett lite…jag har inte varit så intresserad av programmet, det är mest mamma som kollat och sagt att jag borde se (skrattar).

Ikväll sjunger du en låt av Macklemore & Ryan Lewis, vilken typ av musik vill du göra?
– Det är väl åt det hållet rap, pop, rnb…men egentligen vill jag göra all sorts musik. Can´t Hold Us körde jag på en talangtävling för två-tre år sedan, och det var då jag bestämde mig för att jag ville bli artist. Så den betyder en del för mig.

Under audition-processen fick du höra att du liknar Justin Bieber röstmässigt, vad tycker du om Justin?
– Jag älskar honom. Jag har hört av jag låter ganska lik honom så som han lät när han var yngre.. Nu har han ju en mörkare röst men gör fortfarande bra musik.

Är du nervös inför kvällen?
– Nja, jag har oprecis repat så nu är jag inte lika nervös som innan. Men jag kommer säkert sitta och skaka ikväll ändå.

Vilka har du med dig till studion?
– Mamma och pappa är på plats.

Du vill inte bli känd som transssångare har du sagt i en intervju, men samtidigt vill du vara öppen med vem du är och vara en förebild för unga transpersoner. Är det en svår balansgång, att vara öppen men ändå hålla tillbaka?
– Ja, det kan vara svårt, men man får vara försiktig med vad man berättar och förmedlar. När jag sökte till Idol hade jag precis berättat för mina föräldrar och hade inte alls bestämt mig för att vara öppen i Idol. Men sen kände jag att jag ville vara det, och mina vänner, som vetat länge, har stöttat mig.

Är du okej med att unga transpersoner hör av sig nu när du blir just en förebild?
– Absolut. Jag har fått den här plattformen att synas och det vill jag ta tillvara på. Jag vill visa att man ska vara som man är och vara stolt över det.

Idol. TV4, 20.00