Lady Gaga har genom åren haft åtskilliga superhits och levererat anthems som fortfarande fyller popgolv runt om i världen. Men med senaste singeln styr hon ännu längre bort från de härliga poprefrängerna mot en rockigare inriktning.

Perfect Illusion har inte mottagits vidare väl i världen och amerikanska hitlistan Billboard noterar att hennes debut på 15:e-plats är den sämsta debuten för en singel som representerar första släppet från ett kommande album. Hbtq-kampiga Born this way debuterade på en förstaplats och Applause landade på en sjätteplats.

Kan då videon ge låten en skjuts på listorna?
Tveksamt.
Den innehåller inte alls samma härliga estetik som Lady Gaga visat i tidigare videos, och ”vill-se-igen”-effekten uteblir. En röjig Gaga som går loss i en ökensolnedgång eller backas upp av låtskrivaren Mark Ronson framför en galen publik är en bra bit från Telephones härligt färgglada bildberättande eller Judas maffiga estetik. Videon, som regisserats av Andrea Pelardin & Ruth Hogben, modefotografer som båda plåtat Gaga flera gånger och nu ligger bakom den estetiska delen av lanseringskampanjen för Lady Gagas femte album ”Joanne” som släpps den 21 oktober.