Dags för CinemaQueer

– 49 filmer på sex dagar

49 filmer på sex dagar, berätta om årets festival!
– Årets festival är inte bara vår största utan även kanske vår roligaste. Fler platser, fler filmer, fler fester – det blir helt enkelt mer av allt, berättar Melissa Lindgren som tillsammans med Oskar Eriksson är projektledare för CinemaQueer.! 
– Det övergripande temat är ”Kiss & Tell” som både är lite lek och lite allvar. Vi trycker på hur viktigt det är för HBTQ-personer att ha egna säkra platser men också att kunna visa sin kärlek öppet, säger Oskar.

”Awol”

”Cinema Queer’s Steamy Sauna Night spnsrad av Scruff”, berätta om den!
– Under 1980-talet var Viking Sauna en av de viktigaste mötesplatserna för män som söker sex med andra män. Här florerade Stockholms bögliv och platsen blev tidigt känd som det stora knull-templet. Samtidigt var drevet mot homosexuella män hårt pga den ökande aidshysterin. Det hela slutade med en uppmärksammad kartläggning i Dagens Nyheter där en rad bögar hängdes ut och vilket påskyndade att den så kallade bastuklubbslagen trädde i kraft i juli 1987, berättar Oskar. 
– Nu 30 år senare slår vi slår vi upp dörrarna till Viking Sauna på nytt (idag Improvisationsteatern) och bjuder både på filmprogram och fest! Vi kommer visa den omtalade dokumentären Chemsex med regissörerna William Fairman och Max Gogarty närvarande samt ett kortfilmsprogram under rubriken ”Hot and Steamy Boys!” Sen blir det svettig fest med musik av DJ Rasuul.  

Och så blir det lesbisk film på badhus och visning under St Eriksbron? 
– Som vanligt så utforskar Cinema Queer nya visningsrum och i år blir det våtare än vanligt. Vi visar ett kortfilmsprogram för att hylla den ständigt återkommande närvaron av vattnen i lesbisk film – såklart på ett badhus! Och så blir det konstfilm i urban miljö under St Eriksbron med bland annan premiären av Maja Borgs Man, säger Melissa.

”Where are you going Habibi?”

Låter lite kallt med utomshubio i oktober, finns det filtar?
– Vi hoppas att det fantastiska sensommarvädret fortsätter så vi är inte så oroade. Vi får värma oss på varandra och uppmana publiken att ta med en termos med något värmande. Sen ligger ju Nivå22 i närheten så direkt efter filmen kan man gå dit och värma sig på vårt heta dansgolv.  

Nån film ni är extra glada att ni fått med i år?
– Vi är oerhört stolta över att inviga festivalen med Weekends, som får nordisk premiär. säger Melissa. Filmen blev oerhört hyllad på Berlinale i våras och är en riktigt lyckopiller med mycket sång och kärlek.  

Och så har ni Kids corner i år igen, berätta…
– Vi tycker det är viktigt att erbjuda något för alla så även för de allra minst och deras föräldrar. I år är barnfilmssatsningen lite annorlunda. Vi kommer ha ett ”Kids Corner” mellan 11-14 både lördag och söndag dit familjer kan komma och pyssla, äta bullar och kolla på ett filmprogram som rullar under hela tiden, säger Oscar. 

Vilken film tycker du själv är bäst?
Oscar: Say you will som visas i programmet Trans-Atalntic. Ett härligt transfilmsprogram som vi är mycket nöjda över!
Melissa: The Revival: Women and the Word en fantastisk poesifilm vars visning följs av Cinema Queers egn poesisalong med gästande poeter! 

Om man är lite mainstream av sig och vill se nåt som inte är alltför smalt, vad ska man se då?
– Kater och Women Who Kill är två tips för dig som är lite mer mainstream. De har båda gjort succé på bland annat festivalerna Tribeca och Berlinale, säger Melissa. 

CinemaQueer pågår 28 september till 2 oktober.
http://cinemaqueer.se


”Where are you going Habibi?”