– 90´s, billiga bärs & shots när Söderfavoriten fyller myndig

1992 öppnade bögbaren Crisco på Wollmar Yxkullsgatan 7. Efter ett tag bytte de namn till Baren 2Lika för att 1998 bli Side Track, som idag har öppet ons-lör 18-01 året om. I år firar Stockholms äldsta regnbågsbar 18 och det firas med fester i dagarna fyra.

Hallå Vincent Ferrigan, boss på Side Track, hur ska ni fira?
– Vi kör nittiotalsfester hela veckan med massor av 90-talsmusik. Under onsdagen är det en VIP-fest som vi kallar ”Släktkalas, för alla i Side Track-familjen. Då visar vi bilder från Side Track genom åren. På torsdag kör vi flatiga ”Fittstim 90´s fiesta” och på fredag blir det ”Party like it´s 1998” med massor av musikvideos och fashionklipp. På lördag kör vi en stor urladdning med ”My Super Sticky 18”. Hela veckan har vi våra klassiska lakritsshots för 18 kronor och bärs för 18 kronor! Dessutom kostar drinkarna 98 eftersom det var året Sidetrack fick sitt namn.

Hur länge har du jobbat?
– I sex år men jag blev chef först i år efter att ha tagit över stafettpinnen av underbare Mats. Nu har jag bland annat kört igång Lesbian Thursdays den första torsdagen i varje månad eftersom vi måste hålla ihop gaycommunityt och det inte finns några flatställen.

Och du har planer på att skapa ett riktigt gaykvakter omkring er?
– Ja, jag jobbar hårt för att sätta den här delen av Södermalm på kartan som Stockholms gaykvarter. Vi ligger ju här, SLM ligger här och bara ett stenkast bort ligger King Kong och Morfar Ginko. Nästa år hoppas jag att vi kan ordna en stor happening och kanske stänga av gatan och återta Södermalm som hjärtat av gaycommunityt. Samtidigt vill vi bygga ut Side Track och göra det ännu större eftersom det snabbt blir trångt.

Varför har Side Track hållit så länge?
– Vi har väldigt schysta ägare med is i magen. Fredrik och Roger startade ju gaybar redan 1992 då alla gayställen hade mörka fönster och låg halvt gömda. De äger även vår storebrorbar Half Way Inn och att driva en gaybar har alltid känts som ett kall för dem. Och det märks.

Hur skulle du beskriva Side Track för nån som aldrig varit där?
– Casual, laidback och med blandad publik. Vi är inte så rosa, och vi är inte så posh. Vi ligger i en källarlokal dit alla är välkomna. Side Track är kontinentala och lite hipster, vi ligger ju trots allt på Södermalm (skrattar).

Vad är favoriten på menyn?
– Vi kör rätt pubbig mat och med ambitiösa kockar med kulinariska ambitioner så blir det väldigt bra. Vi byter a la carte-meny fem gånger om året och får ofta höra att vi är prisvärda. Favoriten är fiskgrytan, och som halvbritt så måste jag hylla vår Fish & Chips. Det är kanske stans bästa.

Nämn en viktig eller kul händelse de här åren?
– Åh svårt…men EuroGames var kul när vi körde Mariapool-party då alla sprang runt i badkläder. ”Bögjävlarna” hade många lyckade fester hos oss, bland annat den första underklädsfesten. Och jag måste ju nämna gången då Makode Linde bjöd på sin omtalade ”hate cake” hos oss.

Blir det 18 år till?
– Ja, definitivt. Vi är ju Sveriges äldsta gaykrog och har inga planer på att lägga av.

Ons 26/10 Släktkalas (Bögministeriet podcastar live)
Tors 27/10 Fittstim goes 90’s
Fre 28/10 Party like it’s 1998
Lör 29/10 My Super Sticky 18