En av Stockholms mest flitiga dj:s är Katja Gustafsson som i tio år musiksatt regnbågsdansgolv över hela världen. I kväll firar hon de tio åren med att inte bara dj:a utan bjuda på egen musik från nya plattan. På festen spelar även DJ Zany house och EDM med sköna inslag av electro, hip hop och trap..

Vad har varit roligast under dessa tio år?
– Jag har fått resa väldigt mycket så det måste ju vara alla fantastiska möten med publik, andra dj:s, artister och arrangörer världen över. Bara det att folk har kommit fram och tycker att jag är en grym dj vart jag än åker har jag uppskattat väldigt mycket! Jag har dj:at nästan varje fredag och lördag under 10 år. 75 % har varit utomlands.

Hur kom det sig att du med dj:andet?
– Året var 2002 och vi hade precis startat klubben DYKE i Stockholm på restaurang Tidlös vid Nytorget. Vårt mål var att klubben skulle spela underground-musik som Depeche Mode, Bikini Kill och le tigre. Vår dåvarande dj hade lite andra tankar om det så efter att vi splittrats så var det bara att själv ta fram all musik vi ville skulle spelas på klubben så då fick jag börja dj:a själv helt enkelt och det blev många spelningar bokade direkt. År 2006 vågade jag ta steget fullt ut och började jobba som professionell dj.

Kommer du fortsätta i tio till?
– Ja, dock inte alls lika mycket som jag tidigare. Tror nog det blir några spelningar i månaden. Jag kommer kunna ägna mer tid åt artisteriet, skriva musik, göra film, skådespela, arrangera lite fester/events och vara dj-lärare.

Du har en dotter, har hon visat intresse för musiken än?
– Ja, lilla DJ FREJA hon har redan blivit ett år och åtta månader. Jag var ute och dj:a ända tills jag var i åttonde månaden så hon har hört väldigt mycket musik redan i magen. När jag spelar upp musik jag körde under just graviditeten så blir hon jätteglad för hon känner igen den. Hon har redan favoriter som Rihanna, Nicki Minaj och Justin Bieber och började dj:a tidigt redan när hon var tre månader så hon kan taktmixa och scratcha. Jag är en riktigt stolt dj-mamma.

Hur firar du dina tio år?
– Jag har firat det hela året genom att ha gjort tolv egenproducerade låtar som jag ska ge ut på ett album. Det är partymusik och hip hop där jag sjunger på engelska och svenska. Så jag har även under året varit ute och uppträtt som artist. Då har jag spelat i London, Trondheim Pride, Stockholm Pride-invigningen på stora scen, Malmö Pride, Vingåker, Falun, Umeå och Bergshamra. Jag har för första gången skickat in ett bidrag till Melodifestivalen, vilket också ett kul sätt att fira. Sen så vill jag självklart ställa till med en liten fest. Det blir sista ”Årets stora tjejfest” för i år då med fri entre så att alla som dansat till mina beats under årens lopp kan komma och fira.

Vilken låt avslutar du med på den här festen?
– Det blir nog Hips Don’t Lie med Shakira. Den låg på topplistorna 2006 och är en låt som du garanterat blir glad av så därför är den är en perfekt ”må bra”-avlutningslåt så att du känner att du är på topp.

Tre gig som varit betydelsefulla:
1. Första Berlin-spelningen
Alla femhundra i publiken var vända mot scen och dansade med dig som dj. Det var då jag förstod för första gången att dj-andet verkligen är ett entertainment-yrke. Att du måste göra coola grejer på scen och med göra något speciellt av dina mixar.

2. Debaser
Jag propsade på att jag som dj skulle få stå på scen och dj:a. Både på Debaser Medis och Debaser Slussen. Då tillsammans med mina fina projektioner som Per E Riksson ”Good Save The Queer” gjort till mig sen jag startade. Idag är det praxis att en dj står på scen.

3. Första USA/Kanada-turnén
2008 blev det New York, Montreal, Ontario och Toronto. All den inspiration jag fick under den resan räckte i flera år och det var helt fantastisk.