Den svenskspråkiga regnbågshelgen i Helsingfors är numera ett säkert vårtecken som tillsammans med några yrvakna tussilagosolar brukar liva upp den trevande, grådammiga våren. Fredagen den 11 april inleds Regnbågshelgen 2008 med gemensam middag på restaurang Kamppi med uppträdanden av både dragkungar och –drottningar.
– Den som vill får jättegärna klä upp sig och sminka sig, och vill man göra det i sällskap kommer vi samlas nån timme innan på Luckan, det svenskspråkiga kulturcentret på Simonsgatan i Helsingfors, säger Mikaela Kjeldsen i arrangörsgruppen.

Regnbågsmässa
Fjolårets nyhet med nattlig regnbågsmässa stötte förra året på ogästvänlig patrull och fick se sig portad på flera ställen innan man till slut välkomnades till den privata kyrkan vid Diakonissanstalten. I år verkar motståndet inte vara lika stort, och går allt som det ska hålls Finlands andra regnbågsmässa i Helsingfors domkyrkas högra kapell någon gång efter fredagskvällens gemensamma middag.
–Vi hoppas den blir lika välbesökt som förra året, då var kyrkan fullsatt.

Kvällens predikant är Kalle af Hällström, den omdiskuterade pastorn som i många kretsar anses ha alltför hbt-vänliga åsikter och därför tilldelades fjolårets nyinstiftade hbt-pris Guldankan.

Hbt på teaterscenen
Lördagen inleds med en diskussion om hbt och queera inslag på de finlandssvenska teaterscenerna. Rita Paqvalén, kulturaktivist och akademisk diversearbetare, intervjuar skådespelarna Joanna Wingren och Sonja Ahlfors från teatergruppen Blaue Frau som bland annat gjort pjäsen Tenna och nu senast dagispjäsen Prins Enok & Prins Sessan, Rabbe Smedlund från Jag är min egen fru och Riko Eklundh från La Cage aux Folles (eller The Birdcage).

Transfilm
Efter teaterdiskussionen berättar regissören Barbro Björkfelt om filmen Vackra röda naglar, en nygjord dokumentär om en finlandssvensk transperson. Deltagarna kommer också få en chans att se filmen under regnbågshelgen.

Gardell och fest med Flashgender
Lördagen avslutas traditionsenligt med gemensam middag på restaurang Cantina West och sedan färgsprakande regnbågsfest på DTM. För showen det här året står queera pop- och showgruppen Flashgender. Samtidigt delas också årets Guldanka för ”hedervärda insatser för den finlandssvenska hbt-världen” ut för andra året i rad. Nominerade i år är Andreas ”Dreya” Snellman, Anna Moring och Finlands svenska skolungdomsförbund.
– Man kan redan nu rösta på sin favorit på vår hemsida, säger Mikaela Kjeldsen.

Under lördagskvällen ges också Jonas Gardells show Tillfällig gäst i ditt liv på Kulturhuset i Helsingfors. För intresserade finns några få platser kvar och bokas enklast via biljettjänsten lippupalvelu.fi (klicka på ”svenska” så blir det kanske mer begripligt).

Regnbågsbarn blir till
Under söndagens program lär Anna Moring deltagarna göra barn – på regnbågsvis.
– Anna Moring är en av frontfigurerna inom föreningen Regnbågsfamiljerna och hon kommer berätta hur man rent praktiskt går till om man som icke-heteropar vill skaffa barn och vad juridiken säger i dag, säger Mikaela Kjeldsen.
Också andra regnbågsföräldrar är på plats och delar med sig av sina erfarenheter av att skaffa barn och bilda familj.

Fuckshop med Malinda
Helgen avslutas med en fuckshop för killar och tjejer under ledning av sexologen Malinda Flodman, författare till Stora sexboken för tjejer som har sex med tjejer.
– Det blir en workshop kring sexeri utan moraliska pekpinnar och skrämselpropaganda.

Arrangörer av Finlandssvensk Regnbågshelg 2008 är Regnbågsankan rf. För mer detaljerade och uppdaterade upplysningar om evenemanget, se Regnbågsankans hemsida regnbagsankan.fi.