Det blir en mäktig festival i Göteborg nu till helgen. Göteborgs kulturliv har slagit sig samman med hbt-världen och gayklubbarna för att ”visa var gayskåpet skall stå”.
På snart sagt alla museer i Göteborg blir det seminarier, debatter och utställningar kring HBT-teman. Det blir ungdomsdagar, på söndagen en hel dag om transpersoner och en heldag om Queerlitteratur och samtidigt med och som del av HBT-festivalen hålls BearWeekend 2008, den allt mer aktiva Björnklubbens festhelg.
I år hålls inte Lesbisk festival samtidigt med HBT-Festivalen, däremot blir det en massa aktiviteter riktade till flator och queertjejer.
West N’ Girls utropas som årets största tjejfest. På Brew House presenterar ZapphoKatarina och GS2HLinda två scener med skön underhållning. Melinda Wrede, Negin och Stina Berthling står på scen och Dj Incastyr dansgolvet.
Flatlobbyn blir en helkväll med ”debatt, skratt och dans” på Pustervik. Dansdelen bjuder på HipHop med brittiska Mz Fontaine, Christina Kjellsson och Moa Svan med Helena Sandström som gestaltar Mian LodalensSkamlösa flator”. Dj Combustion fixar dansgolvet. Varje damernas blir så en dansbandsafton på Stadsteatern under lördagskvällen.
På festfronten rekommenderas självklart Invigningsfesten på Världskulturmuseet. Live med Joel Alme, AsInRebekkaMaria och JOJO Team och performance av före detta medlmmar i ORO och Les Idiot. Dj för natten blir Air France och GS2H-familjen. Dessutom delas priser ut av RFSL och tal hålls av Gunnar Bäckström och Sonja Schwarzenberger.
Ungdomsfest blir det på Röhsska museet och såväl Queer som Fête har fester under festivalen. På klubbarna BeeBar, Gossip, Haket och Gretas är det fullt satsning som gäller denna vecka.
Queerfilmmaraton innebär att man går in i Bio Capitol klockan 18.00 på onsdagskvällen och går hem 12.00 dagen därpå! Och då kan man se filmer som Spider Lilies, I Am Other – Candy And Me, Love, Itty Bitty Titty Committee, Hedwig and the angry inch och Hasse Ekmans svenska flatiga klassiker Flicka Och Hyacinter. Klockan 09.00 på torsdagsmorgonen avslutar Brokeback Mountain maratonvisningarna.
Underbar satsning!

HBT-marknad på Olof Palmes plats 2007

Respekt hålls tre dagar av seminarier, på Folkteatern diskuteras arbetarrörelsen och Teaterförbundet passar på att bild HBT-nätverk. På torsdagen blir det Freak Out West på Världskulturmuseet. En hel dag av debatter och samtal där Dj Trifa spelar 17-19 och Jesper Odelberg har Stand up Comedy från 19.00.
Samlingsplats under festivalen blir till helgen Olof Palmes Plats där HBT-Marknaden håller öppen. En rad föreningar och verksamheter presenterar sig på marknaden och du får chans att träffa de aktiva.
På fredagskvällen hålls Regnbågsmässa i Oscar Fredriks Kyrka.
Och inte bara att Göteborg visar var Pride-skåpet skall stå – dessutom utlovas skönt försommarväder denna vecka! Speciellt då i Göteborg såklart!


Göteborg i QX GayMap
HBT-festivalens hemsida