Nej nej, Paul Newman var så vitt jag vet inte bög eller bisexuell. Men hans charm fick ett oräkneligt antal grabbar att drömma om att få med honom på en ridtur i solnedgången. De knallblå ögonen, den snygga kroppen och den kaxiga utstrålningen gjorde honom till killarnas sexobjekt i hård konkurrens med storheter som Marlon Brando, Rock Hudson och inte minst James Dean.
Även om Paul Newman inte var bög så var hans homosensibilitet tydlig. Insatsen som den frustrerade Brick Pollitt i filmatiseringen av Tennessee Williams Katt på hett plåttak (1958), var briljant. Brick är gift med Maggie (Maggie the cat) spelad av Elisabeth Taylor. Deras barnlösa äktenskap störs av Bricks fixering (eller kärlek) till sin avlidna bästa vän. Bitchande, superi och dramatiska utspel gör filmen till en av de bästa Hollywood levererat.
Tyvärr fick han inte rollen mot James Dean i filmen Öster om Eden. Men han var vid en provfilmning. Att James strulade med killar var allmänt känt och den bevarade filmsekvensen som nu lagts ut på YouTube visar hur de två flirtar hårt inför kameran. Ljudet kommer igång efter nån sekund och det talas då om flickorna hellre väljer James än Paul. Paul ler skälmskt och tittar på James som säger ”Kyss mig”, Paul skrattar till och svarar ”Inte här”.
Om man inte hade fantasier om Paul och James innan så lär man kunna drömma sig bort om vad som hände efter den här provfilmningen.