Filth and Wisdom
Som Shortbusbekante artisten Jay Brennan sa under sitt framträdande i Stockholm: ”Madonna is like the Eiffeltower. You should see her at least once”. Så när popmadamen med roterande pelvis regidebuterar med ”Filth and Wisdom” får vi chansen att en gång för alla avgöra om hon är förenlig med film.

The Country Teacher
Avslutande delen i den hyllade tjeckiske regissören Bohdan Slamas triptyk om människor på jakt efter kärlek. En ung lärare flyr pojkvännen och jobbet i Prag för att finna frid på landsbygden. Han möter en kvinna som är intresserad av honom, men blir själv förälskad i hennes 17-årige son.

Australia
Kärlekshistorien mellan Nicole Kidman och Hugh ”Wolverine” Jackman är förvisso straight. Men mannen bakom Moulin Rouge och Romeo + Juliet lär inte göra sina gayfans besvikna med den mastodontepiska utflykten till landet Oz…

Chocolate
Lasse Hallström har garanterat ingenting att göra med det här thailändska kampsportsvåldet. Den autistiska Zen driver kallsinnigt in pengar från maffian för att rädda livet på sin cancersjuka mor. De koreograferade våldsbaletterna är spektakulära – men det som verkligen imponerar är att granithårda JeeJa Yenin gör alla dödsföraktande stunts själv.

Valentino – the Last Emperor
Ögongodis för fashonistas men även fascinerande insiderskildring av modebranschens elit.

East/West – Sex & Politics
Ryssland får den oförlåtande inställningen mot homosexuella manifestationer i forna Östeuropa och Baltikum att te sig som en mild sommarbris. Öppenhet och tolerans är något som bögar och lesbiska bara kan drömma om i landets hårda klimat. Filmaren Jochen Hinck blottar fördomar och orättvisor i nutida Ryssland och hans film har redan dragit igång en välbehövlig debatt. Vill du ställa frågor till regissören om filmen är det bara att komma på festivalens specialarrangerade Face2Face där han kommer att medverka.

The Dead Girl’s Feast
En ung man hyllas som ett helgon i en liten brasiliansk by. På årsdagen av en ung flickas död samlas befolkningen kring honom för att få välsignelser. Snart drar en spiral igång där alltfler hemligheter avslöjas… Såväl regissören Matheus Nachtergaele som huvudrollsinnehavaren Daniel de Oliveira belönades på årets Riofestival för sina prestationer i detta drama som ryktas innehålla homoerotiska inslag.

Oskar Smulski