– Vi ville ha en blandning, säger Noaks Arks Peter Månehall. Schlager som PayTV och Andrès Esteche, en komedienne som Anette Bjärlestam men som läser en allvarlig text, Rednex med country, Dan Kandell som gör ett nummer ur sin föreställning på Helsingborgs stadsteater och många andra – och så har vi just fått Moto Boy. Det är kul med bredd!
– Har det varit lätt att få artister att ställa upp?
– Det har gått bra. Pratar man med managers och artistbokningar så säger de ”självklart, det här är jättebra!”.
– Och alla jobbar ideellt?
– De får betalt för sina utlägg så att de inte behöver betala för att vara med.
– Det känns som om det är större intresse för aids och hiv igen. Är det så?
– Ja, det har nog kommit högre upp på agendan igen. Folk engagerar sig mer nu, och vi vill lyfta fram att det är en tragedi om man smittas.
– Är aids och hiv en homofråga idag?
– Män som har sex med män är en viktig målgrupp när man ser att det smittar inom gruppen. Det måste uppmärksammas och kondomanvändningen måste öka.
– Vart går intäkterna från galan?
– Överskottet går till Noaks Arks stödfond för hiv-positiva. Där kan hiv-positiva söka pengar, det kan vara för att sätta guldkant på tillvaron så att man kan följa med på någon aktivitet eller kanske till att betala en tandläkarräkning.

Pay TV

Thérèse Andersson, artist. En av tre i PayTV.
Varför är du med på världsaidsdagens gala i Malmö?
– Jag tycker det är självklart att tacka ja till en sån grej. Vi är alla människor och måste vara rädda om varann. Aids och hiv finns omkring oss, även om just jag inte känner någon som avlidit.
Thérèse gör också: Spelar i Footloose på Intiman i Stockholm och är med i Stjärnornas hoppning på Stockholm International Horse Show i Globen 30 december (SVT24 20.00)

Pay TV

Andrès Esteche, artist
– Det här är en sjukdom som drabbat gayvärlden och jag har många vänner som gått bort eller har hiv. Så jag funderar inte ens utan tackar ja varje gång jag blir tillfrågad.
Andrès är också: aktuell med julshowen Swinging Christmas med Sharon Dyall på Tallink/Siljas fartyg mellan Stockholm och Åbo till 10 december.

Pay TV

Dan Kandell, skådespelare
– Det är första gången jag är med på en välgörenhetsgala. Men när Noaks Ark ringde sa jag ja med en gång. Det ligger mig varmt om hjärtat för att de är rådgivare för hiv-smittade, för våra bröder och systrar i gaycommunityt.
Dan gör även: Everything Goes – Man kan lika gärna leva. På Helsingborgs Stadsteater till 14 december, Victoriateatern i Malmö 29 november.

Biljetterna till världdsaidsdagens gala kostar 300:-
Biljettbokning 040-20 86 10
Aidsgalan i GayMap
Dessutom under Världsaidsdagen i Malmö
Ljusmanifestation vid Triangeln i GayMap
Öppet Hus Noaks Ark och Positiva Gruppen Syd i GayMap
Café Banjo uppmärksammar världsaidsdagen ända till 7 december med konstutställning, lapptäcksprojekt och en ”lekstuga” om hiv och aids med kulturpedagoger 4 december 18.30-20.30.
Positive/Negative på Café Banjo i GayMap

Världsaidsdagen landet runt i QX Gay Map