– Det känns fortfarande nytt även om det var ett år sedan jag kom ut som hiv-positiv, berättar han för qx.se.

– Jag tänker kanske inte dagligen på att jag har hiv, men det här blir en positiv påminnelse om att jag gjorde en bra grej som kom ut med det. Att jag pallade det hela, och har inspirerat många i samma situation, som nu känner att dom inte är ensamma.

Anade du inte att det skulle vankas uppmärksamhet?
– Jo, det kunde jag väl förstå. Fast det här året har varit ganska lugnt. Jag har valt att inte fokusera så mycket på hiv-frågan för att jag vill att folk se mig för den artist jag alltid ha varit. Kvällstidningarna har inte riktigt förstått det, utan undrar varför jag inte velat prata om det trots att jag gått ut med min hiv-status. Jag väljer mina tillfällen, som på läkarstämman i Göteborg. Det kan lätt bli geggigt om jag ska prata om det hela tiden, och jag vill inte bara bli hiv-Andreas.

Vad är det bästa du tar med dig från året?
– Jag har insett att jag blivit en bättre människa efter att jag fick reda på det här. Jag är mer ödmjuk mot mig själv och mina vänner och tar inget för givet. Jag vet hur det är att vara på botten. När man lever i en sån glättig branschs som jag gör handlar det mycket om yta, yta, yta och verka vara glad. Men nu vet jag hur det är att vara verkligt ledsen. Och det är en viktig balans.

När har det varit svårt?
– Det är jobbigt när man ska göra en Alcazar-intervju och journalisterna bara ställer frågor om hiv. Annars så har jag än så länge bara fått positiv respons, men det kan bero på att jag lever i en skyddad värld i Stockholms innerstad. Det hade kanske varit annorlunda om jag bodde i Bromölla. Folk tror fortfarande att man dör om man har hiv. Min mamma säger, ja han har hiv men han ska inte dö. Och hon får väl säga så…

Vad händer nu?
– Jag har börjat skriva en bok och så är det ju Alcazar i melodifestivalen. Vi ska ju till Moskva!

De nominerade i katergorin årets homo/bi är
Andreas Lundstedt. Artist.
Victoria Svensson. Fotbollsspelare.
Peter Gustafson. Bonde.
Tony Irving. Dansdomare.
Magnus Betnèr. Komiker.

Gaygalan hålls på Cirkus måndag den 2 februari.
GayGala-biljetter hos TicNet
GayGalan i QX GayMap