Rent musikaliskt kanske Lady GaGas musik enbart borde ses som populistisk masskonsumtionsmusik med syfte att sälja, men som konstprojekt blir hit-makandet istället något helt annat. Lady GaGa dök upp i april 2008 och fick omedelbart en hit med ”Just Dance” och har nyligen fått ytterligare en superhit med ”Poker Face”; Men utöver Lady GaGas säljframgångar finns en hel värld av Lady Gaga på Youtube – en värld som för fram en långt mycket intelligentare bild av hennes hit-makande än den trallvändliga musiken.

I videon ”Lady GaGa – The Fame: Part One”, upplagd på Youtube från Lady GaGas officiella youtubekanal, ges ett medly av första plattans låtar, där bland andra hitsinglarna ”Just Dance” och ”Poker Face” finns inkorporerade. Men till detta medly av musik presenterar Lady GaGa en konstidé som är både provocerande, sexuell och våldsam. Där möts storhetsvansinne och skönhet i en orgie av smycken, smink och kläder. Videoklippet illustrerar hur en grupp kvinnor, med Lady GaGa i spetsen, löper amok i en storstadsmiljö där de genomför brutala rån och sliter kläderna av en ung vacker kvinna, som lämnas nästan helt naken vid vägkanten; Allt detta emedan de laglösa mannekängerna hela tiden oberört poserar i nonchalanta poser.

Lady GaGas konstvision grundar sig på ett möte mellan masskonsumtion och populärkultur, och referenserna till mode och musik syns i allt ifrån Lady GaGas namn som är taget från Queens låt Radio GaGa till modereferenserna i ”La Maison Gaga” (som hon kallar sitt fiktiva produktionsbolag) som drar tankarna till modehuset La Maison de Martin Margiela. Det är således svårt att avgöra om det är en lovsång till masskonsumtionen eller någon form av civilisationskritik som är grunden till dessa videoinstallationsliknade youtubeklipp, men oavsett bakomliggande faktorer så blir mötet mellan hit-makandet och den konsumtionskritiska videokonsten väldigt spännande.

Se det vackra, våldsamma och pornografiska videokonsteposet ”Lady Gaga – The Fame: Part One” på Youtube:

Se även Lady Gagas ”bakom kulisserna dagbok” ”Lady Gaga – Transmission Gaga-vision”, från del ett till nyligen publicerade del 28 (där Lady Gaga bl.a. berättar om hur hon nyligen besökte Sverige):
Del 1:


Del 28:

Se ytterligare den superglamourösa videon till senaste hiten ”Pokerface”:
YouTube