l

Det blir en gränsöverskridande långhelg med film, diskussion och fest med avslutning på Internationella kvinnodagen på söndag. Amnesty anordnar festivalen tillsammans med lokala HBT-grupper och vill att den ska bli en säker mötesplats – en ”safe space” – för HBT-personer. Eller som Charlotte Marklund vid Amnestys kvinnorättsgrupp i Malmö säger:
– Vi vill att alla kön och olika sexuella uttryck ska kunna träffas och ha trevligt tillsammans – och diskutera de problem i vardagen som vi möter.

Förr jobbade inte Amnesty för HBT-frågor och det är inte så länge sedan könsöverskridande var kontroversiellt i HBT-sammanhang. Är alla såna svårigheter över nu?
– Jag vet inte om de är över, men vi är öppna för dialog och HBT-gruppen är det också. Att öppna upp arenan som vi gör är ett stort steg. Men i vardagen träffar jag också människor som tror att homosexualitet är ett nytt påfund… Så det är häftigt att visa att det inte är så!

Är det något i programmet som du vill lyfta fram lite extra?
– Jag är glad att vi har gayklubben Tomboy med här. Och jag känner väldigt mycket för filmen Paragraf 175!

Paragraf 175 handlar om nazitidens hårda förtryck mot bögar i Tyskland och innehåller intervjuer med några av de få ännu levande offren. Efteråt följer en diskussion med HBT-aktivisten Bengt Held, tidigare RFSL-ordförande.

Andra filmer som visas är Angels in the dust om en sydafrikansk barnby för bland annat aids- och hiv-drabbade, The education of Shelby Knox där en ung tjej tar strid mot sin konservativt kristna omgivning och Brother Outsider om en svart amerikansk mans långa kamp för att vara öppet gay medan få ännu vågade det.

På Panora visas också Matilda Piehls Are you a girl or what? om könsöverskirdande lesbiska i Sydafrika. Piehl deltar även i en diskussion. Och på fredagskvällen drar klubben Tomboy in på Panora!

Amnesty Safe Spaces i QX GayMap