Moonlight chockade när den vann Golden Globen för Bästa drama. Inte bara för att den som mindre indiefilm lyckades knipa det prestigefyllda priset framför större Hollywood-produktioner men även för att en film med en afroamerikansk, homosexuell huvudperson lyckats få sådan credd. Och nu i helgen vann den tre Oscars, bland annat en för Bästa film!
Vi följer unga Chiron under tre tidsperioder i hans liv – som barn, tonåring och vuxen. Han växer upp med drogmissbrukande mamma (Naomie Harris) och mobbas i skolan men finner en oväntad mentor i vänlig knarklangare (Mahershala Ali) – och ett oväntat kärleksintresse i sin bästa vän.

Regissören/manusförfattaren Barry Jenkins andra långfilm är ett känsligt, trovärdigt och gripande drama som förmedlar starka budskap kring identitet, ensamhet och förlåtelse som alla oavsett läggning och hudfärg kan relatera till. Våldet och knarket i ghettot utgör en ytterst intressant konstrast till förtryckt sexualitet. Trots tunga ämnen finns en hoppfull värme och växande sympati för karaktärerna som gör att man med gott tålamod inväntar ljuset i slutet av tunneln.
Samtliga skådespelare, såväl vuxna som yngre förmågor, är dessutom perfekta. Och vore inte det nog så kan möjligen hunkiga stjärnskottet Trevante Rhodes i bar överkropp locka som ögongodis.