IDAHOT – Internationella dagen mot homo- och transfobi – uppmärksammas den 17 maj världen över. Svenska musikproducenten Petter Wallenberg, som länge arbetat med musikprojekt i länder där homofobi är starkt närvarande, släpper en singel med den jamaicanskarapparen och gay-aktivist Mista Majah P. Dancehall för lika rättigheter och inte minst för kärleken!

– Jamaica är ett av världens farligaste länder för hbtq-personer och vi använder musik som protest, berättar Wallenberg för QX. “Equal Rights” är del av en stor kampanj för FNs Globala Mål, vilket handlar om att verka för en bättre värld, med ökad jämlikhet. Det är dags att få slut på förtrycket av hbtq-personer i världen! 

Wallenbergs engagemang startade i samband med att den jamaicanska reggae-artisten Sizzla höll konsert i Sverige. En artist som i några av sina låtar uppmanar sina fans att mörda bögar.
–  Jag fick idén om att vända på det, och göra dancehall-låt – fast istället med ett pro-gay-budskap. Så föddes “Equal Rights”. Folk är inte vana vid att höra den här typen av musik i gaysammanhang. Jag vänder upp och ner på fördomar och vill nå en publik som annars inte skulle ta till sig av detta. Flera av världens största hbtq-tidningar som t.ex Gay Times har skrivit om det, det har varit på australienska nyheterna, och nu även i Jamaica Observer! Att budskapet når ett land där hbtq-personer inte har rättigheter känns stort!

Hur kommer vi här i Sverige kunna ta del av projektet?

– Idag släpps singeln på iTunes, Spotify och alla andra digitala plattformer och videon. I juni släpper jag ett helt Rainbow Riots-album med mer samarbeten med queera artister från länder där deras rättigheter kränks. 

Och slutligen vad du ser som målet med detta projekt?

– Att med hjälp av musik väcka opinion för lika rättigheter för hbtq-personer världen över.