Har du kollat på Sveriges Mästerkock i år? Om inte – gör det. För årets mest charmiga deltagare heter Sara Saidakhmatova. Eller som vi brukar säga: hon är vår förrätt, huvudrätt och dessert.
När hon inte står i TV-köket bor Sara i Örebro, jobbar som dataingenjör – och lagar mat som får både vänner och tittare att jubla. Men vägen dit har inte varit spikrak.
– Jag är 33 år och uppvuxen i Uzbekistan. Jag kom till Sverige 2011, när jag var 19, berättar Sara.
Anledningen till flykten var enkel – men livsavgörande.
– Jag är homosexuell, och det är förbjudet i Uzbekistan. Där styr traditioner och släkten allt. Man ska gifta sig med en man, tänka på familjens rykte och klä sig på ett visst sätt. Jag fick panik. Jag har aldrig i livet velat ha en kille, så den enda lösningen var att fly.
Sara lämnade allt bakom sig – familj, vänner och hemland. Hon har fortfarande inte berättat sanningen för sin familj.
– Min biologiska pappa vet, för han har också flyttat därifrån. Men vi har bara sporadisk kontakt.
Här i Sverige hittade hon i stället en ny familj – en uzbekisk familj som ”adopterat” henne och ser henne som sin dotter.
– Först var jag skeptisk, jag ville egentligen inte ha kontakt med någon från Uzbekistan. Det var ju därför jag flydde. Men så fort jag träffade dem kände jag att de var fantastiska människor. Det var som att hitta hem. De älskar mig för den jag är.
– Jag tror att de som flyr har ett öppnare sinne – man har modet att lämna diktaturen.
Saknar du Uzbekistan?

– Absolut inte.
Idag bor Sara i Örebro men pendlar ofta till Stockholm där hennes flickvän Micaela bor.
– Vi har varit ihop i två månader nu.
Oj, bara två månader, så det är lite nytt alltså?

– Hallå? I en lesbisk relation är det som att ha varit ihop i två år! (skrattar)
Så ni pratar redan om att flytta ihop?
– Det är vi redan förbi. Nu pratar vi om att skaffa barn! (skrattar)
Men du, berätta hur du blev intresserad av mat?

– Alltså, jag hade inget intresse från början. Mina vänner kallade mig till och med för ”Pizza-Sara” eftersom det var det enda jag lagade.
Men under pandemin förändrades allt.
– Jag fick en pastamaskin och blev helt besatt och började nörda ner mig i den och sen började jag intressera mig för fine dining och ville visa mina vänner att jag inte var Pizza-Sara längre.
Inspirerad av en tjej på TikTok startade hon en egen svensk version av en supper club, där främlingar får komma hem till henne för att äta middag mot att de betalar för råvarorna.
– Helt okända människor hörde av sig via Instagram och jag lagade femrättersmiddagar till dem. I samma veva hörde TV4 av sig och frågade om jag ville komma på audition.
Hur var det att spela in Sveriges Mästerkock?

– Det var det roligaste jag gjort! En så bra och fin produktion. Visst, det är jävligt stressigt och mycket press. Och om jag var självkritisk innan, så är jag ännu värre nu. Man skulle ju prestera hela tiden. Sen var det nog rekord i känslor… Min mamma ringde förra veckan och sa: ”Vilket bra avsnitt – du grät inte!”
Utan att avslöja hur det går i tävlingen är Sara stolt över sin insats i Sveriges Mästerkock?.
– Jag trodde aldrig att jag skulle komma till topp 12, och nu är vi bara åtta kvar. Men eEftersom ingen fick åka hem förra veckan ryker två ikväll – så det blir spännande…!
När det gäller mat är Sara allt annat än kräsen.
– Jag äter allt, säger hon och skrattar.
Vad gillar du bäst att laga?

– Jag gillar att blanda matkulturer, men gärna italienskt i grunden, och med mycket fusion och med en twist för retas lite med italienarna.
Drömmer du om en egen restaurang?

– Det gjorde jag förut, men det är för mycket jobb. Jag är en fri själ. Jag vill resa, fotografera, laga mat – men öppnar man eget så är man fast där.
Programmet har närmare en miljon tittare. Blir du igenkänd hemma i Örebro nu?

– Ja, jag märker att folk känner igen mig – men mer i Stockholm faktiskt. Där kommer fram folk och säger ”vi hejar på dig” och att de tycker att jag verkar genuin och fin. Haha, säg nåt jag inte redan vet! (skrattar)

Sara på Tiktok
Sara på Instagram