Det: kapitel 2 inleds med att ett killpar är på tivoli. Efter att en av killarna, Adrian, (spelad av filmmakaren och öppet homosexuelle Xavier Dolan) hamnar i hård ordväxling med ett störigt grabbgäng attackeras paret på väg hem. Adrian, som har astma, får sin inhalator bortsparkad samtidigt som han misshandlas grovt innan han framför sin pojkväns/dejts ögon slängs över räcket på en bro, ner i en flod. Killarna försvinner och hans partner ser Adrians kropp svepas iväg i forsen. Vad som händer sen är inte nödvändigt att berätta så vi stoppar där.

Men det som hänt fram till denna punkt i filmen bygger på en verklig händelse. Två år innan Stephen King skrev Det kapitel 2 inträffade en homofobisk attack in hans hemtrakter i södra USA, Bangor i delstaten Maine. 23-årige Charlie Howard var ute och gick med jämnåriga Roy Ogden när tre tonåringar plötslig dök upp och började häckla dem med homofobiska uttryck. Tonåringarna jagade Charlie Howard innan de hann ifatt honom vid en bro där de misshandlade honom och slängde ner honom i en flod. Charlie upprepade gång på gång att han inte kunde simma innan killarna kastade ner honom mot en säker död. Roy sprang i väg för att larma polis men när de dök upp var det för sent och Charlie hade drunknat. Han hade också drabbats av en astmaattack visade obduktionsrapporten.

Scenen har nu fått en del kritik då vissa menar att den exploaterar Charlies död och inte alls har med händelser i övriga filmen/boken att göra. Och är det nödvändigt att då visa en så våldsam scen bara för en skrämseleffekt?

Stephen King och regissören Andy Muschietti förvarar sitt val att inkludera scenen då de menar att den är viktig att inkludera 2019 då attacker som dessa fortfarande inträffar i USA och i synnerhet i mindre städer där trångsyntheten är mer utbredd. Det var också Muschiettis val att skriva in att astma-detaljen i filmen. Den är nämligen med i boken då King så tydligt påverkades av den verkligen händelsen. Däremot är den inte med i tv-versionen som kom under tidigt 90-tal.
– Att han hade astma gjorde ju saker och ting ännu värre, och eftersom Stephen King påverkats av händelsen så vill jag vara sann mot hur det gick till, säger regissören i en intervju med Entertainment Weekly.