Erika, du är aktuell med nytt album ”I don’t give a damn”, berätta, vad är det du fått ihop?
– Jag har fått ihop ett album som speglar vem jag är som artist och hur jag låter live. Det är country som är grunden och i detta sköna gung blandar jag även in rock, pop och honky tonk. Det har tagit ungefär två år men nu när albumet är färdigt känns det som tiden gått väldigt snabbt.
Vad handlar texterna om?
– ”I dont give a damn”, titelspåret på plattan säger mycket i bara titeln om vad jag kan tänkas vara för person. Jag går alltid min egen väg och det har jag gjort sen jag var liten. För att komma nånstans i denna mansdominerade genre behöver man ha lite skinn på näsan och tänka ”I don’t give a damn”, när man tvekar. Låten ”Love & Country” är en hyllning till min största inspirationskälla Dolly Parton. ”Rainbow cowgirl” är nog skivans viktigaste låt som säkert många hbtq-personer från landet kan relatera till. De flesta flyttar till stora städer efter de kommit ut för att de är rädda för att vara sig själva i sin hemort. Jag var inspirerad av de amerikanska sydstaterna när jag skrev den, tänkte på hur det säkert kan vara att komma ut där. Jag avslutar den låten med vad pappas fru sa när jag kom ut ”Who you love is nothing, that you love is everything”
Jag vet att du stötte på lite problem med killen som skulle producera din skiva?
– Det var en stor producent i Nashville som ville prodda några låtar med mig och jag skickade en demo på ”Rainbow Cowgirl”. Men han sa att inga radiokanaler kommer spela den låten, och att det hade varit som att gräva sin egen karriärsgrav. Så det blev ingen Nashville-proddad ”Rainbow Cowgirl”.
Är country fortfarande homofobiskt?
– Jag har förstått att det finns många hatare där ute, men jag har aldrig stött på något hat personligen inom countryns värld och under Pride i somras så postade många stora countryartister i USA gayrelaterade inlägg, hur dom stöttar oss osv. Men i kommentarsfälten kunde man läsa arga kommentarer som ”Nu hamnar biljetten till din show i soporna”, ”Trodde aldrig detta om dig”. Då kände jag mig helt chockad och kände att detta måste bara få ett stopp! Ingen i Sverige har någonsin fått mig att känna att det skulle vara något fel. Så om det är homofobiskt inom countryn i Sverige, svarar jag nej. I USA ser det tyvärr lite mer annorlunda ut.
Det finns ju nån öppen gaykille som har en countrykarriär, Steve Grand, hur är det på tjejfronten?
Brad Paisleys exfru Chely Wright var den första öppna stora countrystjärnan som kom ut. Min förebild Brandy Clark kom ut i somras, det var på tiden. Hon är så cool och jag älskar hennes musik.
Kan du kort ge oss en snabbgenomgång av Erika Jonssons liv?
– Jag växte upp i den lilla värmländska orten Kil. Som barn hade jag stora framtidsdrömmar, jag ville bli fotbollsproffs, innebandyproffs och artist. Sporten la jag på hyllan när jag märkte att jag var duktig på  att underhålla. Jag fick som 12-åring komma in på lokalpuben för att sjunga karaoke. Där var jag i mitt esse. När jag flyttade till Stockholm senare och fick hemlängtan skrev jag en låt om det och skickade den till min familj i Värmland som tyckte att jag skulle lägga upp den på Facebook, vilket jag gjorde. Den blev en viral succé, idag har över 10 miljoner sett/hört låten. Där kan man säga att min artistkarriär tog fart och idag fem år senare lever jag min dröm. Idag bor jag i Gävle med min fästmö och dotter.
Du har tidigare sjungit på svenska, bland annat ”Sången om värmland” som streamats 6 miljoner gånger på Spotify, men även den underbara ”Det här med klänning”, hur kom den till?
– Haha roligt att du har lyssnat på ”Det här med klänning”. Det var verkligen det värsta jag visste när morsan tvingade på mig en klänning när det var bröllop eller konfirmation. Direkt när vi kom hem bytte jag om till fotbollskläder och satte på mig en keps bakochfram. Har alltid varit en pojkflicka!
Vad drömmer du om karriärmässigt?
– Att när folk tänker på svensk countrymusik så önskar jag att det är mig de tänker på. Att det är mitt namn som dyker upp.När country spelas på svensk radio regelbundet, när folk inte ifrågasätter min hatt – först då kommer jag vara nöjd!
När får vi se Erika Jonsson på Jills Veranda i Nashville?
– ”Jill, jag är ledig nästa höst. Jag skulle gärna komma och hälsa på dig på din veranda i Nash!” Jag tycker att Jill Johnson är en fantastisk artist och vi har verkligen henne att tacka för countryns framfart de senaste åren.

”I don’t give a damn” släpps den 4 oktober