Initiativtagare till torsdagens insamlingsgalapå Vasateatern är Fredrik Robertsson, modeprofil och Equality Ambassador för Absolut Vodka, som tagit hjälp av Sarah Dawn Finer och bjuder in till en kväll för att samla in bidrag till Musikerförbundets krisfond.

Berätta Fredrik, vad är det du och Sarah ska göra?
– Jag fyller år, och varje år har jag stora fester tillsammans med Absolut Vodka. I år känns det inte aktuellt med den typen av fest, så tillsammans kom vi fram till att vi vill ge tillbaka till en bransch som är en sån stor del av våra yrken.
Vilka kommer uppträda?
– Det är lite hemligt eftersom gästerna inte får veta, men förutom Sarah kan jag nämna att både Mariette och Elliphant kommer stå på scen tillsammans med många andra.
Kan man köpa biljetter till galan?
– Nej tyvärr, men den kommer att filmas så man kan se den digitalt.
Hur kommer det sig att ni engagerar er i detta?
– Under alla mina år som PR- och eventarrangör har musik och live-upplevelsen varit en så viktig del i arbetet. Och jag har så många vänner inom denna bransch. Tusentals företag och företagare går mot totalt näringsförbud, vilket ger enorma konsekvenser för hela live branschen, alltifrån tekniker och musiker till de små livescenerna riskerar att bli helt utslagna. De flesta branscher har återhämtat sig, fått stöd – men fortfarande är kulturen så hårt drabbad.
Hur kan man skänka pengar?
– Musikerförbundets Krisfond ger ekonomisk stöttning till alla frilansande musiker, artister och scenarbetare som saknar ett skyddsnät att falla tillbaka på när konserter och engagemang inte kan genomföras som planerat. I dagsläget har fonden 1350 inkomna ansökningar och 550 utbetalda stipendier à 10 000. Totalt har 5,5 miljoner kronor delats ut. Ytterligare 8 miljoner kronor behövs för att de resterande 800 som ansökt ska få stöd. Swisha gärna valfritt belopp till 123 356 14 46.
Hur har du själv påverkats av den här pandemin?
– Hur mycket som helst. Jag blev av med alla mina jobb i mars. Det är först nu jag har börjat att jobba igen. Men jag förlorade all inkomst i över sex månader. Det var fruktansvärt läskigt.