I dokumentären ”Botad: jakten på homosexuella” som finns att se på svtplay får vi följa homosexuellas kamp i USA för att få det amerikanska psykiatriförbundet att stryka homosexualitet från listan över psykiska sjukdomar. Och redan efter de första 20 sekunderna är jag fast. Det är en skrämmande och stundtals riktigt obehaglig dokumentär där jag fick vända bort huvudet ett antal gånger, särskilt när de visade filmade klipp på hur homosexuella försökte botas med lobotomi och elektriska stötar.
I dokumentären får vi lära känna några av förra seklets största homohjältar, som Barbara Gittings och Frank Kameny som tillsammans tog fighten och vågade stå upp mot politiker, psykiatriker och vanligt folk.
Under en spännande dokumentärtimme får vi bland annat se hur en homosexuell psykolog framträder i mask och med förvrängd röst på en konferens för att inte avslöja sin identitet och därmed riskera att sparkas från sitt jobb, vi får veta att självaste Sigmund Freuds minsann påstod att 18% av alla män haft sexuella förbindelser med män samt vilken påverkan tv och film haft på opinionen genom att uppmärksamma homosexualitet i tv-serier och på film.

Barbara Gittings, Frank Kameny och John E. Fryer (i förklädnad).
”Botad: jakten på homosexuella” är en stor portion homohistoria – och det är både fascinerande och skrämmande att höra hur mycket galenskap och okunskap som levererades av utbildade läkare och psykologer. Det här är en dokumentär som alla borde tvingas att se.
1974 strök till slut Amerikanska psykiatriförbundet homosexualitet från listan över psykiska sjukdomar, efter långa diskussioner, förhandlingar, överklaganden och omröstningar. En seger som firades stort av de som stått längst fram i den långa fighten.
Lite kul fakta som avslutning är att dagens ordförande för det Amerikanska psykiatriförbundet i USA heter Saul Levin – och är öppet gay. Tiderna förändras.
I Sverige kvarstod den medicinska klassificeringen av homosexualitet som en form av psykisk störning fram till 1979. Läs mer om det här.
”Botad: jakten på homosexuella” visas på SVT2 på torsdag den 1 april kl 20.00, men finns redan nu på svtplay.