I somras uppträdde hon på Stockholm Pride och igår såg vi henne i TV4:s ”En kväll för vår planet”. Clara ”Jag behöver inte dig idag” Klingenström, blev stjärna över en natt i våras när hon medverkade i Melodifestivalen. QX har pratat med henne.
Hur har månaderna varit sedan ditt genombrott i Mello, berätta!
– Det har varit helt otrolig. Hela mitt liv har förändrats. Jag har alltid drömt om att slå igenom med musiken och så hände det. Ofta känns det overkligt också, som om allt bara är en dröm och då vill jag absolut inte vakna (skrattar).
Du såg så genuint glad ut att du ens gick till Andra chansen, sen blev det final och så slutligen 5:a! Hur var den resan?
– Jag var sjukt glad! Jag hade inga förväntningar alls då jag var tippad att komma sist i tävlingen. Efter första repet på annexet kände jag att jag ville åka hem. Jag var så nervös och trodde inte att jag skulle klara av det. Men jag stannade kvar ändå efter mycket pepp från mina nära.
Så du hade det inte på känn att det skulle gå så bra? 
– Nej, verkligen inte. Jag tänkte att det var en bra låt och att Mello skulle göra att fler kanske kunde upptäcka mig.
Har du något minne från studion när låten blev till?
– Jag skrev texten till låten när jag var i ett väldigt dåligt skick. Jag hade lämnat en destruktiv relation med både psykisk och fysisk misshandel. Den killen var så manipulativ att han fick mig att känna att jag inte var något utan honom. Jag ville inte leva längre och hade stängt in mig i mitt rum hos mamma i två dygn. Men sen minns jag hur jag vaknade upp och gick rakt in till pianot. Där och då kom hela texten i ett.
– Jag kände att låten hade något speciellt och jag trodde att jag skulle komma med i Mello så jag var nära att säga det till pappa när han låg på sjukhus. Men jag vågade inte då det skulle kännas fel om låten sen inte hade kommit med. Men jag sa ändå till pappa ”det kommer att lösa sig med musiken för mig, jag kommer kunna jobba med det här”. Precis när jag kom hem från pappas begravning fick jag beskedet att jag hade kommit med i Mello…
Jag får tårar i ögonen varje gång just i det instrumentala partiet efter andra refrängen då du sjunger ’behöver inte dig idag’…
– Åh tack! Jag känner själv frihetskänslan och revanschen väldigt starkt just i den delen.
Pride i vardagen heter den här artikelserien, vad är din relation till Pride?
– Jag har många hbtq-vänner och jag kommer alltid att stå upp för allas lika värde. De som hatar på kärlek lever nog ett rätt tragiskt och instängt liv. Om jag får dra en parallell till mig själv trots att jag inte är hbtq så har jag i flera år försökt förtränga saker från när jag var yngre vilket skapade ett stort självhat. När jag sedan tog tag i det var det självklart jobbigt ett tag men nu mår jag så bra. Jag kan äntligen vara mig själv och det är en frihet. Med det sagt önskar jag att jag kan inspirera andra till att våga vara sig själv – om det så handlar om att färga håret i den färgen man vill, klä sig som man vill, komma ut som homosexuell eller vad det än kan vara.
Har du en favorit-bög och en favorit-flata?
– Min kusin Wille som också är en av mina närmsta vänner. Och Jonas Gardell för hans filmer och böcker samt Silvana Imam för hennes ärlighet och öppenhet.
Jag tycker att ”Jag behöver inte dig idag” kan ses som en svensk version av gayklassikern ”I will survive”, lite samma innehåll om att man klarar sig utan den andre, ”go on now go, walk out the door, you’re not welcome anymore”… 
– Jaaa! En ”göra slut”-låt, ”bye, bye corona”-låt, ”fuck you alla idioter”-låt. Det är lite vad man vill (skrattar).
Hur trivs du på Gotland?
– Jag älskar Gotland. Lugnet, naturen och havet. Numera blir jag ofta stoppad av folk som säger så snälla saker till mig eller vill ta bilder och få autograf. Det är fantastiskt. Jag tar in allt det positiva!

Hör Claras nya singel ”Liv” här: