001. Agent med rätt att charma
Det är inte svårt att förstå varför biopubliken lockas, år efter år. Bond är snygg, självsäker, elegant, en världsvan gentleman med glimten i ögat och en dry martini i handen. En stilikon för vissa, en dröm-daddy för andra. Han är mannen vi vill vara, eller vara med. Och oavsett om du faller för Daniel Craigs råbarkade stil eller föredrar Roger Moores humor, så finns det en Bond för alla smaker.

002. Omgiven av underbara kvinnor…
En sak som James Bond och bögar har gemensamt: vi älskar att omge oss med vackra, starka och smarta kvinnor. Lika ikoniska som skådespelarna som gestaltat 007 är de Bondbrudar som dykt upp vid hans sida, eller dykt ner i hans säng. Såklart slår hjärtat lite extra för våra svenska stjärnor Maud Adams, Britt Ekland och Izabella Scorupco som gjort sin insats för kung och fosterland.

003. …och skurkar som älskar drama
Skurkarna är inte sällan snorrika, sofistikerade, maktgalna – och så härligt over-the-top! Det krävs nämligen en viss fäbless för drama för att tortera folk med en stor laserstråle, eller bygga sig ett palats av is. Ett favoritögonblick: när Silva (Javier Bardem i ”Skyfall”) med några smekningar på låret fick Bond att erkänna att han kanske inte är så straight trots allt.

004. Skamlösa sexanspelningar
Tiden då Sean Connery daskade damer på rumpan är tack och lov förbi. Men låt oss hoppas att Bondfilmerna aldrig stryker sina dåliga, lätt opassande pappaskämt. Pierce Brosnans ”I thought Christmas only came once a year”, när han gosar med Dr. Christmas Jones, får mig att fnittra än idag. Bara det faktum att Bondbrudarna heter saker som Pussy Galore och Xenia Onatopp öppnar upp för många minnesvärda oneliners.

005. Prylbögen Q
Man behöver inte ens vara tech-nörd för att fascineras av Q och hans oändliga arsenal av häftiga gadgets. Q förser Bond med allt man kan tänkas ha nytta av på hemliga uppdrag, från exploderande klockor till osynliga bilar. Att han numera spelas av öppet homosexuelle britten Ben Whishaw gör filmerna bara extra sevärda för HBTQ-publiken.

006. Bondlåtar att dö för
Vad har Shirley Bassey, Tina Turner, Madonna och Adele gemensamt? Alla har de lånat ut sina mäktiga stämmor till Bond-soundtracks. En lång rad divor och gayikoner har skapat en egen genre med vemodiga powerballader, som ger styrka oavsett om du behöver pepp på gympasset eller läka ett krossat hjärta. Inte sällan handlar låtarna om att falla för fel snubbe, bli övergiven och resa sig upp igen. O ja, vi kan relatera.

007. En svårslagen verklighetsflykt
Men framför allt är ju Bondfilmerna en trygg fantasi att återvända till, gång på gång. I årtionden har de tagit sin publik till exotiska platser och slagit oss med häpnad med banbrytande action. Filmernas popularitet sträcker sig över alla åldrar och nationsgränser, vilket är sällsynt. Förföriskt och spännande när du behöver slippa den dystra verkligheten för en stund. Nya ”No Time to Die” verkar inte vara något undantag. Bond is back!