Sara Cunningham och Kimberly Shappley är två mammor som växte upp i en kristen och konservativ miljö i USA. Men när deras barn kom ut blev det en vändpunkt i bådas liv. Nu berättar de sina historier i en uppmärksammad dokumentärfilm.

Kimberly Shappley var medlem i den högerpopulistiska Tea Party-rörelsen i Texas. När hennes dotter Kai kom ut som transsexuell redan som femåring fick mamman omvärdera sina åsikter. Hon var bland annat med och stred mot ett trans-diskriminerande lagförslag kring offentliga badrum i sin hemstad, och hennes insatser för HBTQ-samhället har gett henne flera priser.

”Jag förlorade allt när Kai kom ut offentligt – min kyrka, min religion och min gemenskap. Men det var det värt för att ge min lilla flicka en chans till en framtid”, skrev Kimberly förra året i en krönika på sajten Them.us.

Dessvärre tvingas nu både Kimberly och hennes 11-åriga dotter Kai att flytta från Texas. Så sent som förra veckan skrev NBC News att familjen känner sig otrygg och lämnar staten för gott.

Sara Cunningham bodde i konservativa Oklahoma när hennes son Parker kom ut som bög. Det blev början på vad som själv beskriver som en ögonöppnande resa ”från kyrkan till Prideparaden” och hon förälskade sig i HBTQ-samhället. Att känna värmen, så väl som att höra skrämmande historier från verkliga livet, fick henne att bilda gruppen Free Mom Hugs – ihop med andra mammor som vill stötta HBTQ-samhället.

– När du förstått hur viktigt det är att kämpa för ditt barn så kan du inte göra något annat än att kämpa för dem, säger hon i trailern till Mama Bears.

Mama Bears har under de senaste åren blivit en rörelse som enligt filmens officiella sajt samlar mer än 30 000 amerikanska mammor, många med en kristen bakgrund, som ställer upp för sina HBTQ-barn. Regissören bakom filmen, Daresha Kai, berättar i en intervju:

– Jag gjorde filmen för att jag var trött på att se utstötta människor blir ännu mer utstötta. Och jag anser att Mama Bears-rörelsen verkligen påverkar och förändrar människor.

Dokumentären Mama Bears visas på filmfestivalen Outfest senare i veckan.