Reparera eller separera? Det är frågan när fem unga par i kris åker till Malta för att försöka lappa ihop sina relationer. När andra säsongen startar möter vi bland andra Spike och Yoxx från Linköping. I deras fall hade de redan separerat när Spike spontant anmälde dem till medverkan i Vi eller aldrig.

Spike är 27 år och jobbar som ungdomscoach. Yoxx, 26 år, arbetar som personlig assistent och båda bor i Linköping. De har varit tillsammans i 5 år men flyttade isär när relationsproblemen började bli för svåra att hantera. Vi ringde upp båda för att höra mer om hur programmet förändrat deras syn på sig själva, och varandra, efter 5 år tillsammans.

Hur såg er relation ut när ni sökte till Vi eller aldrig?

Spike: Vi hade relativt nyligen flyttat isär, det var mitt beslut. Vi hade bott ihop i fem år och jag kände att det inte gick så jättebra mellan oss. Det funkade inte att bo ihop. Vi hade en hel del problem med kommunikationen mellan oss. Jag har lite svårt att hantera Yoxx känslostormar och hon hade svårt att hantera mig. Så det var lite upp och ner.

Yoxx: Trots att vi befann oss hemma så gjorde vi inte så mycket tillsammans. Man satt på varsitt håll Spike hängde väldigt, väldigt, väldigt mycket på TikTok vilket gjorde mig väldigt sårad. Hon pratade om att ”titta vad den här personen var snygg” men sa aldrig att jag var det.

Hade ni sett förra säsongen? Visste ni vad ni gav er in på?

Spike: Nej, inte till en början (skratt) Vi fick tillgång till att kolla på säsongen. Men jag är lite nervös och otålig av mig, så jag har inte sett allt faktiskt. Jag såg kanske 3 avsnitt.

Sen fick ni spendera 2,5 vecka på Malta. Hur var det, och vad får vi se i programmet?

Yoxx: Vi fick spendera de veckorna i en stor, fin villa på Gozo. Det var mycket fina samtal med de andra deltagarna kring deras relationer och dem som personer, hur de mår i livet. Vi hade sexterapi, olika gruppövningar och parcoachning.

Bild ur Vi eller aldrig

Hur känns det nu när programmet börjar sändas?

Yoxx: Det känns superläskigt! Jag hade hållt det hemligt för jättemånga, förutom några kompisar. Men nu vet ju hela släkten. Och jag vet inte ens hur det kommer klippas. Men jag hoppas vi kan hjälpa någon annan som tittar att kanske förbättra sig själv i sin relation.

Spike: Jag är jättenervös. Det är jättekonstigt, svårt att tänka att det är verkligt.

Utan att avslöja hur det går i programmet… Har resan varit givande? Har ni lärt er något nytt om er själva, eller om relationer?

Spike: Absolut, för min del har det varit jättegivande. Jag har lärt mig jättemycket om mig själv, och om hur jag hanterar saker. Jag tar även med mig en massa om mina behov, och vad mina behov i en relation är. Och mycket kring relationer generellt. Hur olika de kan se ut. Det är många som har problem med kommunikation, inte bara jag. Det kan vara svårt att tolka varandra. Relationer är svårt!

Yoxx: En av anledningarna till att jag ställde upp var att jag gråter för alla känslor. Oavsett om jag är glad eller ledsen. Det var också något Spike hade svårt att hantera. På Malta lärde jag mig att hitta sätt för att inte börja gråta, och förklara för folk att jag är inte ledsen bara för att jag gråter. Jag har också lärt mig: vad är viktigt i min relation? Och hur vill jag att mina framtida relationer ska se ut?

I andra säsongen av Vi eller aldrig träffar vi också paret Julia och Angela från Göteborg. De två första avsnitten släpps idag på SVT Play.