Viaplays serie Limbo, om tre vänner vars söner är med i en trafikolycka, har hyllats unisont och främst seriens skådespelande huvudrollstrio Sofia Helin, Rakel Wärmländer och Louise Peterhoff får fina omdömen. Sofia Helin spelar My, som lever med Helena och är bonusmamma till Lucas, en av killarna som är med om olyckan. Hon lockades till Limbo av temat, och att det är en ensemblehistoria skapat av en skådespelarkollega.
– Ämnet och situationen är intressant om än väldigt hemskt. Att spela en barnlös barnpsykolog var en spännande premiss för rollen som My. En person som ska hjälpa andra men som inte kan hjälpa sig själv, som ställer sig utanför livet ständigt.
My är i serien tillsammans med Helena som spelas av Alexandra Zetterberg Ehn, en vän till Sofia.
– Vi behövde ju inte lära känna varandra supersnabbt som man annars gör med skådespelare man inte känner och ska spela par med. Och processen är ju ändå samma med att försöka förstå karaktärerna, situationen och hur dom förhåller sig till varandra.

Vad tror du My får hos Helena?
– Jag tror att Helena som är Mys fru står för någon slags trygghet och ett löfte om att få en tillhörighet ett sammanhang, en hel livsstil som utstrålar att ha all bitarna i livet på plats. Sedan är Helena en bestämd person men med mycket ömhet bakom. Så är hon ju också så snygg!

Ser du någon skillnad i det förhållandet mellan att vara två kvinnor i en relation jämfört med kvinna/man, nån observation du gjort?
– Nej jag ser ingen skillnad i det i själva arbetet med rollen men däremot så tänkte jag mig att My med tanke på min ålder så var det nog inte hade det så lätt att komma ut när hon var ung. Jag tänkte att det nog skapade en ensamhetskänsla som hon bär kvar även om hon nu kan leva öppet och bli relativt accepterad.

Lucas är inte Mys biologiska son, beskriv hans och Mys relation?

– Den är komplicerad. My är barnpsykolog och tycker ju själv att hon borde förstå och kunna detta med barn samtidigt som hon blir galen på att Lucas stjäl uppmärksamhet av relationen med Helena. Han skapar problem och är en bortskämd skitunge tror jag hon tänker i hemlighet. Hon möter ju barn med riktiga problem hela dagarna och tycker nog att Lucas borde vara mer tacksam för allt han har. Men så glömmer hon detaljen att hon själv också borde öva på samma tacksamhet. Hon har gjort alla rätt som bonusmamma men inte haft hjärtat med sig. Hon har ju till och med blivit bästa vän med hans kompisars mammor! Det är inte en avspänd relation, så mycket kan jag konstatera.
Sofia hade inte spelat mot varken Rakel och Louise tidigare så de gjorde en speed-lära-känna-varandra-session innan inspelningarna.
– Även om de var vänner sedan tidigare så kände jag mig väldigt välkommen direkt. Det fanns något bra i att dom redan kände varandra sedan tidigare för jag tänker mig att My känner sig utanför även i denna grupp. Hon är insläppt i en gemenskap med dom på grund av deras barn är vänner men jag tror My är osäker på om de skulle velat vara hennes vän om det inte var så att deras barn var vänner.
Sofia Helin beskriver inspelningarna som ”ett kollektivt arbete när det är som vackrast”.
– Eftersom regissören Sofia Jupiter Adrian är vid att bygga ensembler när hon jobbar med teater och opera, så blev det en väldigt fin stämning. Vi spelade in några väldigt intensiva dagar i Mys sommarhus där vi gjorde väldigt långa tagningar och verkligen kunde utforska situationerna på djupet.