Det känns för jävligt” inledde Admira programmet då hon kommenterade Santanas uttåg.
Och ja, det är tomt utan den klösiga Berlin-drugan i drugstugan. Men ni som var i Stockholm i helgen fick i alla fall ta del av hennes sceniska talanger.

Farao gjorde entré med ett stort skratt och en miniövning där de fem kvarvarande i ”quick drag” skulle försöka snacka sig in backstage då Le Click feat. Kayo väntade. 99,5 % av tittarna trodde nog bandet var påhittat. För det kanske hade behövts en liten tydligare påminnelse om att Kayo haft en liten USA-hit med nämnd tysk dansduo 1997. Och det var ju lite märkligt att Kayo inte alls var med i denna övning…

Nåja, alla drugorna gjorde bra ifrån sig. Vinnaren blev Elecktras galna fan Annelie Christiansson, medan Antonina var Nettan från Årjäng, Admira Fiffi från Maria Pol, Fontana var Kolina Slampmjölk, en ko (!) och vilsna möhippe-bruden Vivvi Viveca var Vanitys karaktär .

”Jag kan inte sminka andra. De brukar inte vilja gå ut när de får se resultatet”
Med de orden klargjorde Antonina att hon skulle få det svårt när veckans stora utmaning innebar att ge ett gäng besökare drag make-overs.

Därefter presenterades MMA-fightern Simon Sköld och hans ”grabbiga grabbgäng”. Och vi som kan vårt Drag Race visste att det väntade makeovers på temat ”drömsystrar”. De straighta männen skulle göras till dragsystrar till de tävlande. Elecktra, som vann miniutmaningen var schyst och gav männen till den Queen som matchade dem bäst.

Dock. Här fick vi årets kanske mest obegripliga tv-ögonblick då Mellovinnaren Robin Bengtsson helt okommenterat var en av de som gjort entré som en av de ”grabbiga grabbarna”. Vad var tanken med det? Skulle det egentligen vara fem kändiskillar och Robin och Simon var de enda som dök upp? Ville han inte presenteras som artisten och Mello-stjärnan? Så otroligt konstigt.
Han fick i alla fall Admira som ”tvilling” som direkt ville få bort Eurovision-femmans skägg: ”Jag har inget emot skäggiga damer men min syrra ska inte vara i klimakteriet”.

Därefter fick vi ta del av grabbarnas möte med queensen och det var intressant, ögonöppnande och fint. Otroligt bra och viktig tv när gay möter straight, och det på ett öppet sätt pratas olikheter. Framförallt mötet mellan Anthony Yigit och Fontana berörde. Han pratade väldigt öppet om hur han, som tidigare varit homofob och mobbat, nu ändrat sig. Att ha gått från ”varför ska det finnas en Prideparad?” till hur han fattat vad det handlar om då en väns vän berättat sin story för honom och han fått Anthony att få upp ögonen för hur tungt många HBTQ+personer har det. Fontana erkände att hon var skrämd av Anthony och mötte honom på ett väldigt fint sätt. Det var fint att se att Fontana tonade ner sin uppskruvade energi och visade att det finns en varm och lyssnande person bakom de stora gesterna och skriken.

Camilla Läckberg har uppenbarligen lärt Simon väl och MMA-fighern visade sig vara vass att gå i klackar. Anthony visade sig däremot att vara ett hopplöst fall. Så Fontana kämpade med både klackgång och twerkande.
Du pratar sex språk, men du kan inte twerka”, utbrast Fontana besviket.
Jag fattar vad du menar” svarade Anthony medan han visade raka motsatsen med sin stela underkropp.

Starina Thunderpussy. Angela. Roxana. Nikita Vain. Perfecta.
Det var namnen de alla valt som dragsystrar, och Simon och Robin uppoffrade sina skägg. Fontanas rakning av Anthonys ögonbryn var däremot…tja, Drag Race-franchisens kanske mest onödiga uppoffring. Alltså, Fontana hade kunnat jobba förbi det där eftersom de andra kunde göra omgörningen med ögonbrynen intakta. Så stora var inte Anthonys bryn. Men nåja det skulle visa sig vara värt det.

Vi fick också ett fint snack där Vanity berättade om sin olust att hänga med straighta män. En känsla jag tror många av oss kan identifiera sig med. ”Jag får lätt den här omklädningsrumskänslan” sa Vanity, och Nikita/Niklas lyssnade ömt när Linköpings finest berättade hur hon gett upp handbollen på grund av stämningen i sportvärldens omklädningsrum.

Detta var ett av de bästa programmen i serien med intressanta möten, viktiga snack och så fick vi en otroligt bra runway.

Robert Fux gjorde entré i en fantastisk outfit och i domarbåset satt denna vecka Kayo och Icona Pops Caroline Hjelt som ensam fick ta domarroll när stackars Aino låg hemma sjuk.

Under kategorin ”Drömsystrar” gjorde sen Queensen med deras straighta syrror entré.
Vanity gick på klassisk Vanity-look i svart och neon, och hennes sminkkunskaper hade verkligen kommit till användning: Hur snygg var inte Niklas i drag? Det var nästan svårt att veta vem som var proffset och vem som var amatören. Urbra jobbat!

Mello-Robin och Admira sen, som såg smashing ut som Starina Thunderpussy. Duon trippade fram som två Östermalms-damer och Icona-Carros line var kul: ”Situation Strandvägen”.

Systrarna Nutshell…. Ja, det var en upplevelse.” Vår taktik är att stå ut från alla andra” sa Antonia och ja, det gjorde dom. Divine-sminkningen var charmig, men det var på en annan nivå än de andra och vi visste åt vilket håll det skulle barka.

Elecktra och Simon Sköld var snygga, men jag förstår inte varför Simon hade en jacka på sig. Det tog bort en del av illusionen, och matchningen mattades. Synd, för facet var ju FLAWLESS!

Till sist gjorde dragversionen av de skrämmande tvillingarna från The Shining entré. Det var bra gjort av Fontana och smart tänkt. Men jag är också lite kluven: Var inte tanken ”drömsystrar” att make-overn skulle föra in gästerna i de tävlandes drag-estetik? De flesta såg ju ut som sina vardagliga drag-personas och hade också gjort sina syrror så. Hm.
Nåja, det var riktigt snyggt i alla fall.

Idag fick alla kritik och ingen behövde sitta ensam i drugstugan och räkna polkagrisar.

Topp: Vanity och Fontana.
Botten: Admira, Elecktra och Antonina.

Jag kan hålla med om att Robins catwalk var lite stel, men Admira är ju en classy dam som inte direkt skuttar fram i vanliga fall så duon höll sig till narrativet. Jag tycker Admira gjorde ett bra jobb.

Robert Fux såg också vad vi alla såg och spände ögonen i Antonina och sa: ”Jag uppskattade inte finishen. Jag tycker det var slarvigt.”

Domarna älskade däremot Fontanas grepp och The Shining-syrrorna prisades. Roligast var såklart när Fux iskallt sa: ”Ögonbryn växer inte ut när man rakar dom” och vi fick avsnittets största garv.

Det blev föga oväntat Antonina som fick mima och för andra gången tvingades Elecktra att inta mim-position.
Icona Pops Emergency var låten.

Alltså….jag vet inte.
Mimerna i Drag Race Sverige är för lama. Så är det bara.

Elecktra var kul, men herregud vad jag vill att hon vrider upp allt lite. Nu är det som att hon bara ger 80 procent och BARA kör på kul gester. Herre, hon har vart med i After Dark och är showgirl i Cabaret Moulin. Visa ”show girl”-skillsen! Jag vill ha mer av en ”Lipsync for your Life” än att bara gå fram och tillbaka och pratsjunga. Energi, Elecktra! Energi!
Den skånska stjärnan är ju ett sånt jävla proffs, alltid snygg, alltid perfekt finish och urkul, avslappnad och skärpt och vass i ”synkarna”. Hennes monolog i drugstugan i förra veckans i Otejpat var otroligt underhållande.
Men jag skulle vilja ruska om henne, få henne att släppa på kontrollen. Det måste hon kunna Unna säj.

Antonina kämpade på i bakgrunden, men det var såklart helt rätt att Elecktra skulle få stanna. Miss Nutshell avslutade med att visa trosorna och visste att det var hennes tid att gå.

Nästa vecka får vi veta vilka som tar sig till final. Fontana, Vanity, Admira eller Elecktra: Vem missar prispallen?