TV

”Welcome to the Neighbourhood” följde tre familjer i ett bostadsområde i Austin, Texas. Dessa tre familjer fick bestämma vem som skulle flytta in i det hus som deras grannar nyligen lämnat. Familjerna var vita, konservativa och ville gärna se likasinnade flytta in. Istället ordnade TV-bolaget ett gäng andra hyresgäster; en svart familj, en sydamerikansk familj, en asiatisk familj, ett par med väldigt många tatueringar och piercings, ett par där kvinnan säger sig vara häxa, en familj där mamman strippar och ett par med två bögar som adopterat en svart liten kille.
Tanken var att enligt sant dokusåpaformulär rösta ut en familj i taget och ge en familj immunitet och rösta fram en slutgiltig ny granne som får huset. Serien skulle då följa hur de tre konservativa familjerna ändrade åsikter och bröt ned sina fördomar. Kanske en god tanke, men för att börja serien måste ju de nya familjerna utmålas som icke-normativa och lära de tre normativa familjerna hur de lever sina liv. Detta fick kritikerna att höja sina röster:
– Varför ska svarta, asiater och homosexuella förnederas för att lära vita att de är trångsynta?, menar Shanna Smith som är ordförande för National Fair Housing Alliance , en människorrättsorganisation i USA.
I de första avsnitten visas också en avsky mot gaykillarnas kärlek och det skämtas om att sydamerikanerna har många barn.

Det fanns även en oro hos för den ”andra sidan” i serien. Kristna grupper var rädda att de tre kristna konservativfamiljerna skulle framstå som arroganta oförstående bufflar och genom detta även låta TV-tittarna se kristna i dålig dager…

Nu ska i alla fall programmet lagts till handlingarna eftersom det ansågs röra upp för mycket åsikter redan innan det sänts:
– Vi är nöjda med beslutet, meddelade GLAAD, en homoorgansiation som kämpar mot fördomar och för homosexuellas rätt. Rätten att välja grannar har ingen, och vi kan inte se ett underhållningsvärde i att hela familjer röstas bort för att de inte ”passar in” i ett bostadsområde.

Serien var redan färdiginspelad och skulle börja sändas den 10 juli på samma tablåplats som ”Desperete Housewives” i vanliga fall har.

Eftersom serien ändå var inspelad får vinnaren huset även om deras väg dit inte sänds. Vem som vann är dock inte känt, bara att den asiatiska familjen rök först…

Publicerad: 2005-07-05 11:06:14