11 år – 11 minnen!
QX listar Gaygalans största händelser!

– Det som gör Gaygalan så fantastisk är en blandning av lite olika saker, säger QX chefredaktör och Gaygalans producent Anders Öhrman. Dels är det en kombination av de lite oväntade artisterna som brukar uppträda och den fantastiskt kärleksfulla publiken. Och dels finns det en lekfullhet på galan, det är inte på så himla blodigt allvar. Dessutom har det stor betydelse att vi aldrig går ut med några namn i förväg. Överraskningseffekten är en stark faktor till att stämningen alltid är så bra. Vet man när man går till galan att Marie Fredriksson ska uppträda så är det ju inte alls lika spännande när hon väl står där på scenen, det säger sig ju självt. När artister och prisutdelare är hemliga blir man ju spontant glad när man får se dem, och det smittar av sig. Sen finns det ju ett allvar i grunden under hela galan. Vi är ju faktiskt på galan till stor del för att hylla folk som gjort bra saker och som bidragit till att fördomarna i samhället minskar.
Gaygalan anordnades första gången i januari 1999. Platsen var Mike’s på Bleckholmsterrassen i Stockholm och ingen visste hur den skulle tas emot. Flipp eller flopp? Succé eller fiasko?
– Gaygalan kom ju till av en slump, berättar Anders. Vi satt i deadline med tidningen och var tvungna att fylla en halvsida med material så vi satte helt enkelt ihop ett slags frågeformulär där vi uppmanade läsarna att skriva ner namnet på den de tyckte var Årets Homo, Årets Hetero och ja, Årets Film och Låt etc. Vi fick in massor med svar och tänkte att det kunde vara kul att dela ut priserna på en fest. Och så blev det.
Gaygalan 1999 hölls en lördag på gayklubben Propaganda. Och redan innan klubben öppnade var det kö utanför.
– Först då insåg vi att det skulle bli succé, vi hade ju inget förköp.
På den första Gaygalan var Kayo konferencier, Nanne Grönvall och Rikard Engfors uppträdde. Elisabeth Ohlson blev Årets Homo, dåvarande ärkebiskopen KG Hammar blev Årets Hetero och ”Fucking Åmål” blev Årets Film. Lukas Moodysson var på plats och tog emot priset.
Året efter flyttades Gaygalan till Münchenbryggeriet. Nästan 2000 personer kom dit och fick se Jerker Dahlman bli Årets Homo. Men det folk minns mest är nog hans väninna Robinson-Agneta som höll på att slå ihjäl sig när hon skulle dela ut pris. Hon föll nämligen handstupa flera meter och slog huvudet i en järnbalk. Hon reste sig dock och gick blodig ut på scenen och delade ut priset. Sedan fick hon bege sig i ilfart till akuten och sy i skallen. Det kunde ha slutat i katastrof.
Året därpå, 2001, intog Gaygalan Tyrol och Sissela Kyle tog över konferencierskapet.
– Där blev Gaygalan lite av vad den är idag, en påkostad och genomarbetad gala med liveband och massor av artister och celebra prisutdelare.
Gaygalan har funnits i 11 år, kan du nämna 11 höjdpunkter genom tiderna?
– Oj! Jag kan nämna mycket mer än bara 11 höjdpunkter, men om jag måste nämna just 11 stycken blir det nog utan inbördes ordning följande:

Marie Fredriksson framför ”Tro”

Vi hade försökt få Marie till galan i flera års tid. Och varit väldigt nära något år. Men så 2009 sa hon ja. Jag minns att jag var nervös i flera veckor innan Gaygalakvällen, jag var så rädd att hon skulle få förhinder eller få vinterkräksjukan eller något. Men så kom hon. Och framförde ”Tro” akustiskt med sin man vid pianot direkt efter Hederspriset. Inte ett öga var torrt i hela Cirkus, det var mäktiga minuter. Och jag har aldrig fått så många sms som efter hennes framträdande från folk som satt och lipade i salongen.

Maud, Maud & Maud

Det är så kul när en galen idé blir verklighet, och personer kan bjuda på sig själva. Rachel Mohlin delade ut ett pris och låtsades att hon skulle ha delat ut det med Maud Olofsson men att Maud fått förhinder, istället läser hon upp ett fax från Maud och härmar hennes röst. Efter ett tag kommer David Hellenius ut på scenen utklädd till Maud och låtsas vara sur för att Rachel lämnat henne bakom scenen. Han låter som Maud och gör en inte så smickrande parodi på henne. Då gör Maud Olofsson själv entré på scenen och Cirkus fullkomligt exploderar i ett jubel som varade väldigt länge. Det är coolt när politiker vågar bjuda på sig själva på det sättet!

Kent och Elefanter

Jag tror publiken inte trodde på Katrin Sundberg när hon presenterade Kent. Publiken trodde nog ”det är inte möjligt att Kent är här, det måste vara en parodi”, för det var ganska lugnt i lokalen. Men sedan när alla såg att det verkligen var Kent jublades det och man hörde ”men det äääääär ju verkligen dom!”. När låten var slut stod Cirkus upp.

Sissela i Naturrutan
Alltså, Sissela är ju egentligen en egen punkt. Hon är ju Fröken Gaygala för väldigt många. Hon har ju varit konferencier för galan fem gånger (2001, 2002, 2003, 2005, 2006), men jag undrar om inte den här sketchen som hon spelade in och som visades på storbild under galan drog ner flest skratt. Det är en klassiker. Sissela spelar Eva Kajsa och låtsas vara programledare för Naturrutan och just i detta avsnitt befinner hon sig i skogen där hon är på jakt efter femme-flatan. Omöjligt att återberätta, men fantastisk kul att se.

Helen Sjöholm och ”Gabriellas sång”

Redan innan låten var slut så stod hela publiken upp och jublade, Helen har ju sån enorm stjärnstatus och det finns ju ett ABBA-skimmer över henne. Låten är pampig och texten är ju otroligt stark och känns väldigt gay i sammanhanget när hon sjunger: ”Jag vill känna att jag lever, All den tid jag har, Ska jag leva som jag vill, Jag vill leva lycklig för att jag är jag , Kunna vara stark och fri”. Det var mäktigt!

Ursula Martinez strippade
När den engelska lesbiska strippan Ursula Martinez trollade bort den ena röda näsduken efter den andra medan kläderna åkte av var det nog många som tänkte ”Det här kan ju bara sluta på ett sätt… och så kan det väl inte sluta? Eller?” Jodå, Ursula stod till slut spritt språngande naken med en röd näsduk i handen. Och folk skrek av skratt och jublade åt hennes annorlunda trolleri/stripp. Och hon lyckades till och med få det att kännas som ett feministiskt statement. Ett uppträdande som ingen i lokalen kommer att glömma.

Shirley, After Dark & Lena Ph

Tre låtar var nominerade till Årets svenska låt. Shirley Clamp ”Min kärlek”, After Dark ”La Dolce vita” och Lena Philipsson ”Det gör ont”. Men istället för att de skulle framföra sina egna låtar lät vi Shirley sjunga ”Det gör ont”, After Dark gjorde ”Min Kärlek” och Lena Ph framförde ”La Dolce vita”. Det blev så fantastiskt snyggt och elegant. Lenas avslutning med sex kvinnliga dansare var pricken över i:et. Så snyggt.


Linda Bengtzing ljög
Linda Bengtzing vann kategorin Årets svenska Låt med ”Jag ljuger så bra”. Egentligen var hon bokad på ett annat jobb den här kvällen, men vi lyckades få loss henne därifrån. Men då föddes tanken att vi skulle låtsas att Linda inte kunde vara på plats och ta emot priset. Så vi spelade in en tack-video med Linda ett par dagar tidigare. När vinnaren presenterats så visades videon på storduk (några besvikna suckar hördes i publiken), men när videon var över och skärmen fällts upp ropar Linda från scenen, ”Visst ljuger jag bra?”, så drog låten i gång! Tror ni publiken stod upp?

Petra och Andreas kyss

Det var nog många som skruvade på sig i stolarna och som började svettas lite när Petra Mede var ute i publiken förra året och stod bredvid Andreas Lundstedt och gick på om hans Hiv-status och att det inte spelade någon roll om han var popstjärna och firad artist, han har ju HIV och att vi nu skulle tvingas sanera lokalen etc… Efter vad som kändes som en kvart sa hon i alla fall ”Andreas du är så fantastisk, ställ dig upp så jag får kyssa dig”, så kysste de varandra i över en minut medan jublet i Cirkus steg och steg och folk ställde sig upp. Ett fantastiskt minne!

Kikkis comeback


På den första Gaygalan på Tyrol 2001 skulle Kikki Danielsson och Bert Karlsson dela ut ett pris tillsammans. Det här var när schlagern i princip var död. Kikki hade haft sin jobbigaste period i livet. Hon hade voltat med bilen, kört onykter och tidningarna berättade om en fallande stjärna. Många hade räknat ut Kikki. När Bert och Kikki klev in på scenen jublade folk – och Bert såg förvånad ut och trodde väl att det var åt honom det jublades. När de delat ut priset och var på väg av scenen låtsades Sissela vara ett galet Kikki-fan och skrek högt till publiken ”Såg ni vem det var? Det var ju Kikki Danielsson!”. Publiken jublade, Kikki sprang ut på scenen igen och ”Bra Vibrationer” drog igång i högtalarna. På en sekund stod hela Tyrol upp. Folk dansade, hoppade, sjöng och klappade. Kikki såg chockad ut och efteråt sa en glad Bert Karlsson i ZTV ”Alla borde vara bögar”. Kikkis comeback var ett faktum.

Lena Endre delade ut pris

Kanske inte något särskilt i sig kan tyckas. Men det var ett så fantastiskt framträdande. Lena klev ut på scenen och möttes av ett jubel. Så högt att hon själv blev förvånad, applåderna ville inte mattas av och Lena tog ett extra skutt på scenen och snurrade runt med ett stor leende. Det kändes som publiken verkligen ville ta chansen och säga ”Tack för alla fantastiska skådespelarinsatser genom åren, vi älskar dig”. Lena delade sedan ut Årets Film på ett alldeles exemplariskt sätt: kort, glatt och med inlevelse. Priset togs emot av Michael Nyqvist som dansade upp på scenen och höll ett lika exemplariskt tacktal: Kort, fyndigt och med äkta glädje. Sammanlagt 4 lyckliga minuter på Gaygalan.

– Ja, det var väl 11 minnen. Men det finns ju så många fler, Stolta föräldrar som fick Hederspriset, när Jan Malmsjö gjorde ”Jag är som jag är”, Eva Dahlgrens liveuppträdande med ”Ung & stolt”, Darin förra året, Christer Sjögren, Lisa Nilssons Barbra Streisand-öppning 2005. Ja, minnen är många.
Avslutningsvis måste jag ju fråga lite om Årets gala som hålls om en vecka idag, kommer det bli några oförglömliga minnen även denna gång?
– Absolut! Det är jag helt övertygad om. Jag tror att taket kommer att lyfta i år, både en och två gånger.
Men det är ingen TV-sändning?
– Nej, inte i år. Vi hoppas få till det nästa år, men i år får alla som inte kan komma till Cirkus nöja sig med ett sammandrag som läggs ut på qx.se ett par dagar efter galan.
Finns det biljetter kvar om man vill gå?
– Ja, på ticnet.se. Och jag tycker verkligen att man ska ta chansen. Man vill inte läsa om Gaygalan dagen efter och känna ”fan, varför gick jag inte”.

Redaktionen

Gaygalan hålls måndag den 1 februari på Cirkus i Stockholm. Biljetter kan köpas här: GayGale-biljetter på TicNet.