Söndagkväll.
Det är kvällen före den 1 februari.
Det borde vara kvällen före QX-galan.
Lugnet före stormen.
I kalendern hemma på väggen ser jag att det imorgon står ”QX-GALAN” inskrivet med stora bokstäver. Men med ett svart streck över.
Den första QX-galan på 23 år blir inte av.

I normala fall hade det här varit en ganska lugn söndag, det brukar det alltid vara dagen innan. Efter månader av ångest, problem, övertalningar, stress, panik, hemlighetsmakeri och en massa skratt brukar det mesta alltid vara löst till dagen innan.
Några mail om att artister nu checkat in på hotellen i stan hade kanske trillat in i mailkorgen, att prisutdelare anlänt med tåg och flyg, och så nåt uppdaterat körschema för morgondagen. Kanske något desperat rop från nån som vill få tag på en extra biljett.

På pappret skulle vi haft en bra gala i år också. Idéerna var många. Redan i somras hade vi kommit på flera fantastiska prisutdelare och uppträdanden. Förhoppningsvis kan de komma nästa år.
Nån konferencier var däremot inte bestämd. För när covid återigen började spridas tidigt i höstas insåg vi att en stor gala på Cirkus med 1500 personer och med folk som ska flygas in från olika länder kändes orimlig.

Under hösten började andra galor sända studiogalor utan publik.
Det var aldrig ett alternativ för oss. Gaygalan ska ha en publik. Publiken ÄR Gaygalan. Denna fantastiska publik som alla andra galor avundas. En publik som vågar visa känslor, som lyssnar och som är på tårna från start. Som uppskattar allt och alla som står på scenen, som applåderar där de ska, skrattar där de ska skratta, och fäller tårar där det ska fällas tårar.
Andra galor har publikuppvärmare. Jag kan inte tänka mig en mer överflödig uppgift på Gaygalan. Den här publiken är uppvärmd och klar.

Ingen annan Gaygala i världen har lyckats locka till sig statsministrar, världsstjärnor, kungahus och premiärministrar. Det är en kväll där allvar och humor går hand i hand.

Igår ringde Pia Lagergren, vår Gaygalavärdinna. Hon som under 20 år stått i hovmästarbåset och hållit reda på parkett-kaoset och som styr och ställer var alla ska sitta. Hon har stenkoll på det mesta. Och är alltid tjusigare än de flesta. Mer dedikerad än någon annan. Och med ett litet knapptryck fixar hon varje år 25 gaygalavolontärer. Utan Pia och hennes entourage skulle vi inte klara oss.
Hon ringde för att säga hur mycket hon saknade oss.
Om det här hade varit ett vanligt år så skulle hennes köksbord vara fyllt med post-it lappar med namn sa hon. Bordsplaceringen hade varit i full gång, vem kan inte sitta med vem, vem ska det härjas med från scen, vilka måste sitta tillsammans, och hur ska vi få plats med alla..? Och så den stora frågan, när ska hon hinna gå till frissan imorgon?

På youtube finns massor av klipp från QX-galorna genom åren. Jublet när Kronprinsessan gör entré, en naken Måns som dinglar in på en stenkula, överraskningen med Mel C, ABBA-Frida och ABBA-Björn, tårarna när mamman från Orlando, som förlorade sin son i Pulse-massakern, gör entré, Sisselas upptåg, Petra Medes skämt, Zara Larssons debut, Babben i Vår tid är nu, en full Samantha Fox, Petra Marklunds otroliga allsång, Laleh, Darin, Jöback, Lena Ph, Körberg, Village People, ja, klippen är många.
Och här på QX.se kan du se några av galorna i sin fulla längd, om nu någon skulle drabbas av akut gaygalaabstinens imorgon.

Gaygalan är en liten gala, men i ett stort format. Med liten budget och stort hjärta.
En slags glädjefylld och bjussig firmafest. Med mycket humor, högt i tak och en fantastisk gemenskap. Och på många sätt unik. Ingen annan Gaygala i världen har lyckats locka till sig statsministrar, världsstjärnor, kungahus och premiärministrar. Det är en kväll där allvar och humor går hand i hand. Där vi får chans att hylla våra favoriter, tacka de som gjort något bra. Visa uppskattning, säga ”Keep up the good work”.
I år kommer vi presentera vinnarna i QX marsnummer. Årets Homo, Årets Hetero, Årets Drag, Årets TV-stjärna – ja listan är lång.
De kommer få veta att ni röstat på dem.
De kommer få sina priser.
Men applåderna och de stående ovationerna får vi klara oss utan i år.

Rikard Wolff sa en gång angående galan, att det bästa med QX-galan, det är att den finns.
I år finns den inte. Men oj vad den kommer att finnas nästa år.
Om ett år råder lugnet före stormen.
Om ett år kommer 1500 covidvaccinerade gaygalagäster ta sig ut till Djurgården. Uppklädda och laddade till tänderna kommer vi få taket på Cirkus att lyfta tillsammans.
Det kan du hoppa upp och sätta ditt coronahindrade munskydd på.
Ta hand om er tills dess och ha en skön måndag imorgon!
Nedräkningen har börjat.