Tom Nilsson och Mantas Armalis, hockeyspelare Djurgården.
Grattis killar, ni representerar SHL Pride Week som vunnit Keep up the good work, hur känns det?
Tom: Superkul, SHL Pride Week är ett jättebra initiativ, det fick bra respons och visar hur viktig den är. En relativt liten grej kan göra så mycket.
Mantas: Hockeyvärlden kan uppfattas som kontroversiell och så himla macho, men vi har märkt att miljön förändras konstant. Vi har mycket kvar att göra innan vi kommit rätt, men samtidigt märker vi att det är i de lägre åldrarna som problemen framför allt ligger, så det är vår uppgift att skicka det här vidare neråt i åldrarna. Ingen ska behöva sluta spela hockey för att man är gay.
Mantas: När jag var på QX-galan förra året och delade ut pris pratade jag med några killar som berättade att de hade varit hockeyspelare, upp till 15-16 år, sen blev det för mycket för dem. De orkade inte med miljön.
14 lag i SHL, cirka 25 spelare i varje, det blir typ 300 stycken…
Mantas: …så sannolikheten att det finns några instängda gay som spelar där ute och inte vågar komma ut är stor.
Vad hade ni sagt om ni tagit emot priset på en vanlig QX-gala?
Mantas: Det har varit nervöst (skrattar). Vi hade så klart tackat för priset, men det är inte vi som gjort det hårda jobbet.
Tom: Nej, precis det är SHL och Aftonbladet som ska tackas, det de som dragit igång allt och är värda priset, vi är mest frontfigurer, vilket känts som en självklarhet och vi är ödmjuka inför att det landat rätt. Det här blev större än vi trodde.
Har ni snackat om Pride Week i lagen?
Mantas: Jag pratade med många i laget när jag spelade i Skellefteå, och alla kom fram till att miljön förändrats och att det inte skulle vara några problem om någon i laget kom ut, tvärtom, då skulle vi sluta upp och till och med bli starkare som lag.
Hur ska ni fira det här?
Tom: Vi har match i morgon, så vi får väl fira lite extra om vi vinner den…