21.05 Sissela Kyle inleder QX Gaygala 2022 med att påminna oss om den allvarliga tiden vi lever i med kriget i Ukraina men säger att vi ikväll ska hylla kärleken som finns i den värld vi lever i. Och nu är vi igång!

21.06 Festen är igång! Darin intar scen i rosa strålkastare med låten Can’t Stay Away och jublet går direkt hela vägen upp i taket.

21.15 Sissela och Edvin Törnbloms inledningsscen med Djävulen bär Prada drar igång ett rungande gapskratt bland gästerna. Vilken kemi dem har, Sissela och ”praktikanten” Edvin som drottning Kyle kallar honom.

”Jag är van att vara en plus one, always Roger Nordins plus one, och aldrig Roger Nordin” skämtar Edvin som en blinkning till radio-Rogers relationsliv.

Kvällens värdar Edvin Törnblom och Sissela Kyle

21.20 Det är dags för kvällens första prisutdelning, Marika Carlsson kommer ut som prisutdelare. Hon ska dela ut priset till Årets ställe.

”Jäklar vad de här ställena är viktiga för vårt regnbågssamhälle, det är dem som gör att vi kommer ut och faktiskt träffar varandra” säger Carlsson.

21.23 Vinnaren av Årets Ställe 2022 är Secret Garden i Stockholm. Hela stora Secret Garden-gänget intar scen. En barbröstad.

Secret Garden-gänget på QX-galan

”Wow! Jag vet inte vad vi ska säga, tack till alla gäster, ni har gjort pandemin fantastisk för oss oavsett hur tragisk den har varit. Ni är alltid välkomna till oss, vi älskar er alla, en aplåd till er”.

21.25 Edvin presenterar Loui Sand som är nominerad till Årets hbtq men som först ska dela ut pris till Årets keep up the good work.

”Det här är vidrigt, men skit samma. Tack för att ni applåderar till en svart adopterad transkille med svår adhd. Det är så sjukt att ni applåderar för det första, ni är sjukare äv vad jag är. Inget av det som har hänt mig den senaste tiden hade jag kunnat föreställa mig på något sätt. Okunskap skapar hat, och missförstå mig rätt, jag förstår verkligen det. Men är det så vi vill att 2022 ska vara, för mig går det fetbort. Jag vägrar att tro att den stora majoriteten i Sverige är så trångsynta. Därför är den här galan så otroligt viktig, och jag är stolt över att stå här idag”.

Loui Sand

21.29 Vinnaren är Lars Gårdfeldt, prästen som vägrar viga heterosexuella par i protest.

Lars tackar för sitt pris med en sång om samkönade bröllopet och hela Cirkus ansluter med att sjunga ”Hallelujah”.

Lars Gårdfeldt

21.35 Sissela Kyle hyllar alla fantastiska kvinnor och kvinnor i regnbågscommunityt och påar otroliga Daniella Rathana.

”Det har äntligen blivit dags för en kyss”

Daniella Rathana

21.41 Ola Salo och Peter Jöback delar ut Årets Scen. Och vinnaren är Darin till publikens stora förtjusning.

Ola Salo och Peter Jöback

”Tack, vad ska jag säga, vi artister har inte kunnat uppträda på så länge, jag är så glad att jag kunde turnera förra året, och jag är väldigt glad att ni tyckte om turnén. Jag måste passa på att tacka för all support och för att ni röstade fram mig till Årets hbtq förra året. Det betyder otroligt mycket för mig” säger Darin.

Darin

21.45 ”QX Gaygala-pappa Anders Öhrman” som Sissela Kyle kallar QX-Anders intar scen och är märkbart rörd av de enorma applåderna.

QX Anders Öhrman

”I publiken sitter min mamma och min faster, och i år är det tjugonde året i rad som de är på Gaygalan” säger Anders och Cirkus jublar för hans familj.

I år blir prisutdelningen av Årets hederspris lite annorlunda berättar Öhrman, I år ska han ta hjälp av Liv, från Skurup, som trakasserades av sina skolkamrater när hon kom ut som lesbisk men omvandlade det till styrka och medgrundade den lilla stadens första Prideparad.

Nu kommer Liv ut på scen och hela Cirkus ställer sig upp för att hedra henne och hennes mod.

Liv från Skurup delar ut Årets hederspris

”Jag tänker på vilket mod de måste ha haft, de som gick i den allra första Prideparaden i Sverige, som ägde rum i Örebro för 50 år sedan. Ni är anledningen till att vi kan komma ut och vara de vi är idag. Tack så mycket” säger Liv.

Årets hederspris går till Vanja Södergren som var en av de som gick i Sveriges första Prideparad.

Vanja Södergren får Årets hederspris

”Hej på er, först och främst undrar ni såklart över min outfit, den tillägnar jag helt och hållet till Jonas Gardell” säger Vanja och fortsätter:

”Jag tackar också alla de som var med på Priden 1971. Vi var överlevare. Jag tackar innerligt alla de som har supportrat mig under de senaste åren fram till nu. Till Liv och alla de som kämpar där ute vill jag säga – vi ska höras, vi ska synas och vi ska finnas!”

21.54 Cornelia Jacobs kommer ut och sjunger vinnarlåten av Melodifestivalen 2022 Hold Me Closer.

Cornelia Jacobs

22.00 Sandra Näslund, som vann OS-guld i skicross i vintras delar ut Årets film tillsammans med fästmän Hanna.

Sandra Näslund och fästmön Hanna

22.03 Vinnaren av Årets film är dokumentären om Bobby Oduncu – filmen Who the fuck is Bobby

22.10 Eva Dahlgren och Efva Attling ska dela ut pris för Årets låt. ”Godkväll, det är såhär att det finns ett språk som alla människor förstår och det spelar ingen roll vart man är född, vilken färg man har på sitt skinn eller om man är gammal eller ung”  säger Dahlgren och fortsätter med en svår utläggning om konstens språkform.

Efva Attling och Eva Dahlgren

Och vinnaren är… Don’t shut me down med Abba och in på scen kommer Abbas BJÖRN ULVAEUS!

”Det är min födelsedag idag” säger Ulvaeus och Cirkus sjunger spontant Ja må han leva och hurrar!

”Fantastiskt, tänk att få ett sånt här pris på sin födelsedag. Jag blev rörd när jag fick reda på att vi hade vunnit, för jag fick faktiskt reda på det, det är inte säkert att jag hade kommit annars. Men jag blev rörd, för den här låten handlar just om det här.”

22.17 Edvin Törnblom visar upp sin fjolligaste härligaste sida med ett musikalnummer med fyra barbröstade dansare.

Edvin Törnblom med sina pojkar

22.20 Karl Fredrik och Petter från programmet Karl Fredrik på Österlen kommer in för att dela ut Årets bok med glitter i ansiktet, då främst på Karl Fredrik men det verkar som att paret har delat ett och annat grovhångel under kvällen vilket misstänkt har glittrat till Petters ansikte.

Och vinnaren är Jonas Gardell med boken Ett lyckligare år.

Jonas Gardell

”Människor har stått gömda bakom gardiner, och människor står gömda bakom gardiner och mitt jobb och vårt jobb är att riva sönder de gardinerna.” säger Gardell till Cirkus applåder och tackar bland annat Jon Voss, QX vd som har ”skrivit bög-media sedan 1885”. Och han tackar även Mian Lodalen, Christer Lindarw och andra regnbågsikoner och konstaterar ”vi gör det här tillsammans”.

Jonas Gardell vann pris för Årets Bok.

22.29 Årets tv-program är Young Royals! Och Edvin Ryding springer upp på scen med Omar Rudberg tätt efter!

Omar Rudberg och Edvin Ryding från Young Royals

”Den här gjorde vi för alla de som inte har fått leva ut sina första förälskelser på grund av de normer som finns i samhället”

22:36 Club After Darks stora underbara och lite lagom provokativa scennummer inleder presentation av Årets drag och vinnaren är Imaa Queen!!

After Dark

”Jag vill börja med att lyfta fram min största diamant i livet, som varit med mig sedan fem år tillbaka. Det är så länge som du har stått ut med min divighet och tjurskallighet, jag älskar dig” säger Imaa Queen och ropar fram sin pojkvän direkt från After Dark ensemblen och firar med en vinnarkyss.

Imaa Queen

22:41 Lotta Schelin kommer in på scen, efter att vi påmints om hennes avmaskning i Masked Singer, för att presentera nästa pris. Men avbryts snabbt snabbt av Edvin – utklädd till en helt enorm PrEP-tablett. För att sedan hämtas av Sissela – som Poppersflaska.

Vinnare av Årets tv-stjärna är Christer Lindarw för sin insats som Danny i Bonusfamiljen!

”Herregud inte trodde man att man skulle få något pris utan lösögonfransar” säger han och fortsätter:

”Man har ju blivit världsstjärna nu för det här går ju på Netflix, senast nu när jag var i Berlin gick jag in på Grindr, och då var det första meddelandet jag fick var ‘Hi, are you the guy from Bonusfamiljen”.

22:48 Tone Sekelius kommer in på scen och drar av Mello-favoriten My Way och det står klart att hon definitivt var regnbågsscenens stora Mello-stjärna! Vilket jubel!

22.53 ”Många undrar kan man se på en person att den är gay? Kan man se på mig att jag är gay? Jag är loud och jag har stora gester, men det skulle likaväl kunna betyda att jag är frireligös” säger Edvin och ger sig ut i publiken och vår Young Royals-stjärnorna att bli röda om kinderna med en runk-bekännelse.

22.59 Sissela och Edvin roastar nu de nominerade till kvällens stora bjässe-pris Årets hbtq. Loui Sand, Peter Jöback, Bobby Oduncu, Tone Sekelius och Magdalena Eriksson.

Edvin Törnblom

”Peter jag har en grej jag vill säga till dig, det är verkligen viktigt att ha förebilder som dig, jag var åtta när du kom ut och nu är vi lika gamla ungefär. För mig och för många andra var du Årets homo när vi behövde det som mest” säger Edvin till Peter.

”Magdalena bar på en hemlighet och en dag var hon tvungen att lyfta på luren och göra ett telefonsamtal som kan vara varje förälders mardröm. ‘Mamma och pappa, jag har blivit kär i en dansk’. Det kan vara fruktansvärt att tänka ‘ska vår dotter vara en sådan. Ska hon leva hela livet med att kalla en dator för computär?” säger Sissela till Magdalena.

23.06 Babsan och Lars-Åke Wilhelmsson delar ut pris för Årets duo där han själv är en bra kandidat – kvällen till ära är hans vänstra sida Babsan och hans högra fick vara civila Lars-Åke.

Lars-Åke Wilhelmson

Årets duo går till Edvin Ryding och Omar Rudberg!!

”Igen, vi kom på efter förra priset att vi har glömt att tacka vissa så vi ska göra det nu säger killarna” och riktar ett tack till produktionen bakom Young Royals. Tills sist tackar de varandra.

”Vi har gjort ett sånt fantastiskt jobb” skrattar killarna.

23.12 Lasse Holm, kultlåtskrivaren för bland annat Växeln hallå och Bra vibrationer ska nu hyllas och först ut är norska Haakon Pederson och Elisabeth Borg med låten Nattens drottning, skriven av Lasse Holm från Melodifestivalen 1989, och visst kommer Cirkus ihåg låten.

Chips!

Nu är det Sweets n’ chips tur med Lasse Holm-låten God morgon och hela Cirkus står upp och sjunger med! Ingen får igång en Gaygala som Kikki Danielson. Det är bara att konstatera! Så älskad hon är!

Och nu kommer självaste Lasse Holm ut på scen och sjunger Vesuvio! Det är precis vad publiken vill ha. På läktarna dansas det så vildsint att vi kan stå inför en fallolycka. Wow!

Lasse Holm

23.25 Här för att dela ut pris till Årets Hetero är Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia!

Men de får inte en chans att prata, publikens jubel och applåder är öronbedövande!

Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip

”Det är en stor ära för oss att komma hit till QX Galan som prisutdelare till just det pris som min storasyster fick förra året” säger Prins Carl Philip.

”Det är ett viktigt pris och ett pris som förpliktigar, fem personer har nominerats av QX läsare, fem personer som på något sätt har bidragit till att göra livet lättare för andra. Som har satt ner foten när någon sagt eller skrivit något elakt, eller som backat någon som precis har kommit ut. Årets hetero är en förebild som visar på vikten av att vara snäll och att det är coolt att vara schysst, och att hot och hat varken hör hemma i verkliga livet eller på nätet” säger Prinsessan Sofia.

23.31 Årets hetero är Benjamin Ingrosso!! Han kommer upp på scen och kramar om prinsparet.

Benjamin Ingrosso är Årets hetero

”Tack tack tack tack tack. Först vill jag bara säga att det här har varit en av de mest kärleksfulla kvällarna som jag varit med om i hela mitt liv. Det här är jättestor. Årets hetero, det var ju kul. Min mamma har ju alltid funnits där för mig, jag älskar dig mamma, men hon hoppades ju också hela tiden på att jag skulle bli bög. Fast nu står det ju Årets hetero. Men jag hade ju också drömmar om att bli bög. När jag var liten ville jag bli musikalartist vilket jag trodde var samma sak. Men efter ikväll vem vet, kanske jag tar hem Årets homo nästa år. Sen vill jag bara säga att alla ni som tvekar på er själva, det är bara att köra på. För alla vi finns här för er. Fan vad ni är fina!” säger Benjamin.

23.35 Här för att dela ut Årets Hbtq är Sveriges statsminister Magdalena Andersson! Nu går Cirkus sönder, vilket jubel!

Magdalena Andersson

”När jag fick frågan om jag skulle dela ut pris på QX-galan tänkte jag direkt ÄNTLIGEN! För det finns en första gång för allt, och då tänkte jag, kanske inte på det ni tänkte på nu, utan jag tänkte på alla gånger som första gången är med och förändrar världen. De där första gången som flyttar en gräns lite grann, som när jag blev Sveriges första kvinnliga statsminister. Eller när hela Sveriges superrektor Lina Axelssons Kihlblom tackade ja till att bli hela Sveriges super-skolminister. Men många av er som är här ikväll bär också på det här ‘första gången’. Man kanske var den första i släkten att komma ut, eller det första barnet på förskolan med två mammor. Det finns inte en första gång som gör allt, men summan av det ni har gjort – det gör Sverige till ett bättre land. Tyvärr kan inte alla de segrar tas för givna. Vi ser vad som händer i världen. Därför ska vi aldrig sluta hylla de som går före, föregångarna som förändrar världen till det bättre. Ikväll, har jag fått den stora äran att presentera fem av dem till er. De nominerade är..”

Tone Sekelius och statsminister Magdalena Andersson

23.42 Vinnaren av Årets hbtq är Tone Sekelius!!

Tone Sekelius

”Jag började med att finnas på internet för många år sedan. Mitt mål från början har varit att med någon rolig kommentar få in att det viktigaste i livet är att vara sig själv och jag är så glad att kunna bidra till att andra förstår det om sig själva. Det är verkligen viktigare än någonting annat. Allt blir så mycket bättre när du är dig själv. När jag kom ut för något år sedan var det som att livet sattes på play, och tryck på play på ert eget liv. För det är otroligt. Tack” säger Årets Hbtq – Tone Sekelius

23.46 Tommy Körberg avslutar årets roligaste kväll! Nu lyses Cirkus upp med mobiler när han sjunger sin legendariska Stad i ljus. Och ja, QX Gaygala-general Anders Öhrman hade rätt. Det blev definitivt allsång!

Tommy Körberg