I baren på gaybaren Blue Oyster hittar du Kasper som är 23 år. Här har han jobbat sedan öppningskvällen och han säger själv att han är ’en självlärd bartender’.
– De flesta bartenders jag känner är självlärda. Jag älskar cocktails, det var typ det enda jag gjorde ett tag, alltså inte drack dem, utan gjorde dem, säger han och skrattar.
Hur kom det sig att du blev bartender?
– Jag har jobbat på restaurang sedan jag var 16 år typ och hoppat runt på olika platser på restaurangen; i servisen, som hovmästare och i baren, jag har även varit kallskänka. Men jag trivs bakom baren.
Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att man får träffa så mycket folk.
Och det sämsta?
– Ja, det är väl arbetstiderna, det blir alltid sena nätter.
Vad är en rolig beställning?
– Jag gillar att göra cocktails, vin och öl är bara tråkigt. Det roligaste är när gäster inte riktigt vet vad för cocktail de vill ha utan berättar vad de tycker om och jag får skaka ihop något eget och sedan se deras glada miner när de får smaka.
Men är det jobbigt om någon till exempel beställer hot shots klockan tolv på natten?
– Jo, det tar ju lite tid så det är klart att det kan vara lite kämpigt, men hellre fem hot shots än att någon beställer fem olika cocktails. Men det lustiga är att det kan gå en halv kväll och ingen beställer hot shots, men så är det någon som gör det och pang så står man där och får göra hur många som hest. Likaså med Espresso martini. Ser folk att någon dricker det så vill de också ha en.
Vad dricker du helst själv?
– En slags Dirty martini, men med en god vodka och riktigt bra olivspad, men utan vermouth, jag älskar den. Det är min favorit just nu.
Och vilken cocktail har du druckit dig trött på?
– Det kommer ta tid innan jag dricker en Margarita igen…
Vad är det som är inne just nu att dricka?
– Förutom öl och vin är det Whiskey Sour som är den vanligaste tror jag. Sen shotar folk mycket tequila måste jag säga. Folk har gått ifrån söta godisshots som Minttu, nu vill man att spritsmaken är tydlig så det är mycket vodka med is eller ren tequila.
Cosmopolitan då?
– Haha, ja självklart, men det är det bara bögar som dricker (skrattar).
Hur får man snabb service i baren?
– Man står och ser snäll ut med betalkortet redo, man kan söka ögonkontakt, men inte på ett stalker-aktigt sätt (skrattar)
Och hur ska man inte göra?
– Skrika eller knäppa med fingrarna, då får man vänta…
Jag vet att du är i en relation, är inte det svårt när man jobbar kvällar och nätter?
– Inte om båda gör det (skrattar). Det går bra, vi vet ju om att det blir sena nätter, det har inte varit något problem. Man vänder lite på dygnet båda två.
Till sist, flörtar gäster med dig?
– Ja, oh ja. Jag har både fått telefonnummer och givit ut mitt, men nu är jag ju upptagen så nu är det slut med det (skrattar).