2025 firar SLM Stockholm imponerande 50 år. Och visst stämmer det att ”SLM Öst” bildades den 2-3 maj 1975 efter att Stig N redan den 8 februari fått uppdraget hos då Göteborgsbaserade SLM Sweden att starta en avdelning för östra Sverige.
Men bläddrar man i tidningarna Revolt – mot sexuella fördomar och Mr S/M kring mitten av 70-talet, så ser man att den första klubben för läder och BDSM-intresserade homo- och bisexuella män i Stockholm startades redan 1973.
En annons för klubben Loge 70 dyker upp i Revolt september 1973. På den tiden var presstoppet upp mot två månader långt, så därmed borde vi kunna påstå att den första läder och BDSM-klubben för homo-bisexuella män startade i Sverige redan sommaren 1973.
De som startade Loge 70 i Stockholm var Hans Sundström, som även drev Manhattan på Hantverkargatan under lång tid och SLM-legendaren och under många år revisorn, Björn Lindström. Så det är inte helt fel att se deras arbete som i alla fall en smygstart på SLM.
De två var inte direkt blyga av sig. Deras fulla namn och hemadress lämnades ut i annonserna. ”Skandinaviskt sällskap för s/m intresserade. Egna lokaler i Stockholm”, stod det.
Loge 70 var baserad i Zürich och startade samma år som den svenska avdelningen. Loge 70 var också en av de föreningar som den 14 januari 1974 fanns med i starten av den europeiska samarbetsorganisationen för läderbög-klubbar; ECMC. Förutom i Zürich och Stockholm fanns de i Hamburg och Münster.
Logotypen till Stockholms Loge 70-klubb hade Touko Laaksonen, dvs Tom of Finland, gjort och klubben hade lokal med lekrum som i alla fall höll i gång i något år.
I april 1974 dyker den första annonsen för SLM København upp i Revolt med reklam för lokalerna som då låg på Schacksgade 9. Öppet varje torsdag och varannan lördag.
Hösten 1974 kommer Mr S/M ut med sitt tredje nummer för året där det finns en annons för Leather Men Sweden med postadress Mejramgatan 18 i Angered. ”Härmed inbjudes alla läderintresserade som medlem i L.M. Ålder och utseende struntar vi i, våra intressen är läder, MC, S/M m.m. Fördomar och blygsel existerar inte. Kom som du är.”
Och Sven Edhlund från L.M. i Göteborg intervjuas för en artikel som publiceras i Revolt nr 2 1975, vilket betyder att intervjun gjordes ungefär i december 1974. Han och även kompisen Christer ställer upp på bild. Sven tyckte det var dags att få igång något i Sverige som liknande det han upplevt hos SLM i Köpenhamn, Loge 70 sa han ”fungerar numera mest som kontaktförmedling”.
Första träffen för L.M i Göteborg var den 30 november 1974 med gäster från Danmark och Finland. ”Det blev till och med tal om samarbete mellan danskarna och svenskarna, så nu finns det planer på gemensamt namn.”
Något som i början skiljde L.M. i Göteborg från SLM i Köpenhamn och Loge 70 i Stockholm var, trots namnet, att de välkomnade både män och kvinnor; ”men bara homosexuellt eller bisexuellt orienterade. Sven tror inte att vidsyntheten är så stor ännu, att man kan ha både homo- och heterosexuella med,” står det i Revolt.
Från nu verkar det ha gått fort. För redan i marsnumret 1975 av Revolt så annonserar SLM Sweden och på senhösten 1975 finns det både SLM i Väst, i Syd och i Öst. Namnet är klappat och klart och det är nu bara män som gäller.
SLM Sweden avd Öst låter meddela att de ”har tagit fast form och fungerar som den rätta klubben för läderkillar. Avd ÖST startade med ca 40 medlemmar. I regel träffas vi, 15-20 killar, var 14:e dag och trivs. Vi kräver dock att våra medlemmar bär läder- eller jeansdress, men det är också grönt för s/m-, uniform- och gummi-intresserade….”
SLM Stockholm är etablerat. De lämnar träffarna i de privata hemmen och hyr in sig hos restaurang La Porta på Bergsunds strand 33. Hittar sen helt eget på Gamla Stan-adresserna Skeppar Karls Gränd, sedan Gåsgränd och flyttar 1990 upp på Söder och Wollmar Yxkullsgatan.
Första stora årliga träffen, Baltic Battle, arrangerades 1978 som en gemensam svensk-finsk träff. Sedan dess har den genomförts varje år.
Genom åren har det svängt lite upp och ner i engagemang och popularitet men hela tiden har SLM imponerande nog kunnat hålla öppet helt med hjälp av frivilliga krafter. Ett broderskap som inspirerar, inte minst med minnet av klubbens viktiga roll som trygg och välkomnande mötesplats under aids-åren på 80- och 90-talen.
Idag är det definitivt uppåt för SLM i Stockholm. Och 2-3 maj är det 50-årsfest de luxe på Slakthuset.
Så QX passar på att lyfta ölbägare och utbringa ett rungande hurra för 50 (plus)-jubilaren.
(Och så ser vi fram mot att nästa år fira SLM Oslo. De första annonsera för just Oslo-klubben, med postadress c/o Revolt i svenska Åseda, dyker upp i såväl Revolt som Mr S/M hösten 1976)