Den tidigare riksdagsledamoten Tasso Stafilidis berättade hur han kämpat med lösnaglarna inför sin roll som intervjuare i i bokförlaget Normals monter. Men eftersom rubriken var I klorna på Tasso hade han inte mycket val än att försöka hantera både naglar och böcker.
Först ut i Tassos klor var nestorn inom HBT-litteratur, Birgitta Stenberg. Bland annat fick hon frågan om hennes redaktörer någonsin tyckt att hon skrivit för mycket om (lesbisk) sex. Men Stenberg försäkrade att hon alltid fått fria händer av förlagen. Birgitta Stenberg hade ingen nyskriven bok med sig till mässan, däremot har den i 1950-talets början refuserade Fritt förfall kommit i pocket.
Efter Stenberg var det dags för Göteborgsforskaren Arne Nilsson som berättade för Tasso och publiken om skillnaden mellan “såna” och “riktiga karlar” på de Amerikabåtar som förr gick från Göteborg. Det är en fascinerande berättelse om halvt dold hbt-historia som Nilsson forskat kring. Under mässans återstående dagar återkommer Stenberg och Nilsson omväxlande med en rad av Normals författare att dyka upp i montern. Bland andra Anna Lytsy, Lisbeth Stenberg, Tiina Rosenberg, Erika Strand Berglund och Annika Lantz hamnar alla i klorna på Tasso.

David Tjeder och Jens Rydström

Under mässan har även historikerna Jens Rydström och David Tjeder presenterat sin genushistoriska lärobok Kvinnor, män och alla Andra. Boken är den första övergripande i genushistoria på svenska och författarna hoppas att den inte bara ska användas av studenter som läser genusvetenskap utan nå ut till kurser i modern svensk historia. Förutom frågor om maskulinitet och kvinnors situation gör boken gör nedslag i många tidigare tystade gruppers historia: transpersoner, funktionshindrade och förortens människor.
– Tendensen har varit att kvinnor kommit som ett plus i läroböcker och att det inte stått något om till exempel transpersoner, sammanfattar David Tjeder.

Mer ur mässprogrammet
Spanien är årets temalland på mässan och på lördag 13.00 talar den spanske författaren Fernando Iwasaki om “homotexteuell, bitextuell och heterotextuell litteratur”. 15.30 samtalar Tiina Rosenberg och Erika Strand-Berglund om Bögarnas Zarah.
På söndag 13.00 samtalar författaren Anna Lytsy med psykiatern Clarence Crafoord under rubriken Freudfrossa med herr och fru Freud apropå Anna Lytsys bok Fru Freud och jag. 14.00 berättar skribenten och översättaren Stefan Ingvarsson om HBT-kanon i böckernas värld.
Programmen i mässans montrar kostar inget extra, övriga seminarier och föreläsningar kräver att man köpt seminariekort. På söndagen är alla föreläsningar gratis för den som betalt entréavgift till mässan.

(som själv presenterade sin nya bok HBT speglat i litteraturen på torsdagen)

hela mässprogrammet: http://bok-bibliotek.se
Vad händer hos Normal: www.normal.se
Litteraturutbud i QX Shop: QX Shop