Det blev tumultartat när konstnären Lars Vilks i tisdags höll föreläsning på Humanistiskt centrum i Uppsala under tisdagen.
Vilks föredrag var planerat att handla om gränserna för yttrandefrihet och en grupp troende muslimer hade valt att protestera såväl före som under föreläsningen.
När Vilks visade en video av den iranskfödde konstnärinnan Sooreh Heras där profeten Muhammed och hans svärson Ali gestaltas av två homosexuella män från Iran blev det för mycket för några av de som kommit till föredraget.
I videon är de två aktörerna delvis nakna och de bär pappersmasker föreställande Muhammed och Ali.
Verket visades första gången i december 2007 och väckte då stort rabalder i Nederländerna, där Sooreh Hera är verksam.
Enligt uppgifter på Wikipedia valde Gemeentemuseum Den Haag att köpa in bilderna men samtidigt har man vägrat av visa dem ”med hänsyn till vissa grupper”.
Lars Vilks har väckt uppmärksamhet med teckningen av en rondellhund som bär profeten Muhammeds drag. Troende muslimer har uppfattat bilderna som kränkande.
Vilks själv uppger att bilderna r en del av ett projekt för att testa vilka gränser det finns för yttrandefrihet och konstnärlig frihet i Sverige.
Efter demonstrationerna och det våldsamheter som utbröt efter att bilderna av de homosexuella männen i masker föreställande Muhammed och Ali meddelar UNT att polisen utreder våldsamt upplopp genom att se på de videoinspelningar som gjordes från våldsamheterna.
Tre personer greps men har försatts på fri fot. Misstankar utreds om försök tillmisshandel våld mot tjänsteman respektive ofredande, skadegörelse och våldsamt motstånd.

http://soorehhera.com/