Outfest är USA:s viktigaste filmfestival med inriktning på HBT-filmer. Under elva dagar kommer 143 filmer från 25 olika länder att visas. Största intresset tilldrar sig öppningsfilmen ”Howl”. Filmen är baserad på poeten Allen Ginsbergs dikt med samma namn. Dikten bannlystes av myndigheterna i USA när den skrevs 1955 och inte fick släppas i tryck förrän efter en uppmärksammad rättegång två år senare. Huvudrollen spelas av James Franco, känd från Oscarsbelönade filmen ”Milk” där han spelade rollen som San Fransisco-politikern Harvey Milks pojkvän.

James Franco i rollen som poeten Allen Ginsberg i filmen ”Howl”

Medverkar gör också bland andra Oscarsnominerade David Strathairn och Jon Hamm från hyllade TV-serien Mad Men. Under öppningskvällen belönades skådespelerskan Jane Lynch med The Outfest Achivement Award för sina insatser som skådespelerska och som förespråkare för HBT-personers rättigheter. Just nu kan Jane Lynch ses i populära TV-serien Glee, och har tidigare medverkat i rosa publikfavoriter som Desperate Housewives och The L Word.

Marcus Patrick, Mindy Cohn, Sam Whitten, Casper Andreas

En av filmerna som visas under Outfest är svenske skådespelaren och regissören Casper Andreas drama ”Violet Tendencies”. Filmen har visats på fler filmfestivaler runt om i USA och fått bra recensioner i bland annat branschtidningen Variety. Filmen är ett snabbtänkt drama med sylvassa repliker och utspelar sig i New Yorks coola gayvärld. Men till skillnad från i Casper Andreas tidigare filmer som ”Slutty Summer”, ”A Four Letter Word” och ”Going Down in La La Land” är det inte en snygg kille i huvudrollen. Violet Tendencies handlar om en tvättäkta faghags ålderskris och jakten på att själv hitta kärleken efter att under åratal stöttat och guidat sina gayvänner genom romantiska katastrofer och sexuell ödeläggelse. Rollen som Violet spelas av Mindy Cohen, känd från TV-serien Facts of Life.

– Jag och Jesse Archer (som spelar Luke i filmen) skrev ”A Four Letter Word” som en spin off till min första film ”Slutty Summer”. Sedan skrev Jesse ”Violet Tendencies” och spann vidare på ”A four Letter Word”. När han jobbade med manuset sade jag till honom att blev det bra så skulle jag regissera, vilket gjorde honom mycket upprörd (skratt). Men manuset blev fantastiskt! Jag hade egentligen tänkt regissera en annan film, men beslöt mig för Violet Tendencies i stället. Filmen handlar om att man faktiskt kan få vad man vill ha utan att behöva ända på vem man är. Det finns någon för alla och kärleken segrar alltid till slut, säger Casper.

Violet Tendencies har röda mattan-premiär under festivallördagen den 10:e juli med efterföljande festligheter på populära Hollywood-klubben Cherry Pop.