På Studio 44 pågår utställningen Cucumbers N Lubes som involverar sju konstnärers olika verk om makt. Konstnärerna bakom projektet berättar mer.

Vad kan besökarna förvänta sig från utställningen?
– Besökaren kan vänta sig se mångsidig konst som omfattar maktpositioner ur olika perspektiv, men inte tar sig själv för seriöst.

Var kommer idén till Cucumbers N Lubes ifrån?
– Detta är den tredje av våra utställningar som behandlar maktpositioner. Masculinisation var den första av dessa tre. Den behandlade representationer om manlighet och maskulinitet. Engendered däremot behandlade temat om att dekryptera könsroller. Denna tredje utställning däremot handlar om maktrelationer i en helhet, från det offentliga utrymmet ända in till sovrummet som ett naturligt kontinuum.

Utställningen handlar om makt. Var ligger kopplingen mellan makt och gurkor/glidmedel?
– Vi ser inte på oss själva som offer, utan hittar kraftfrigörelse bland varandra, på så sätt kan vi omhänderta utrymmet och samhället med hjälp av våra verk. Namnet på utställningen hänvisar till en mild humoristisk attityd som vi behandlar maktrelationerna med. Med våra verk behandlar vi dilemmat om att vardagliga objekt med rätt sinnesbilder korrelerar med maktrelationer. Maktrelationer i samhället fungerar nämligen ofta också såhär.

Hur passar en sådan här utställning in på Pride?
– Detta är redan tredje gången vi har utställning i samband med Pride. Detta är redan en tradition. Det är alltid relevant att ta i beaktan maktrelationer när det kommer till minoritetsfrågor.

Hur har man hittat konstnärerna till detta projekt?
– Den originella gruppen konstnärer träffades vid Aalto Universitetets Magister program inom bildkonst i Helsingfors. Men senare har fler intressanta konstnärer bjudits med. Varje konstnär behandlar temat på sitt eget sätt. Gruppen har inget kuratorskap utan fungerar demokratiskt. Detta gör att denna utställning i sig bryter mot konstvärldens normer.

Vili von Nissinen är en av konstnärerna vars verk visas.
Hur kom du att bidra till den här utställningen?
– Jag har deltagit i de tidigare utställningarna vår grupp producerat så detta var ett naturligt kontinuum för mig. Så som de andra i gruppen har jag också behandlat maktrelationer inom min konst redan i flera år, mest genom queer perspektivet. Denna gång ville jag behandla ämnet via humoristiska ritningar och kollage som i sig behandlar olika fetischer och sexuella maktpositioner inom parförhållanden. Under vernissagen uppträdde också mitt Drag alter-ego Anita Bang med en egen version av Marina Abramovic klassiska performans Rythm 10.

Vad vill du berätta med just din konst?
– Jag strävar till att göra den personliga erfarenheten synlig genom en queer lins och humor. I mina verk har jag behandlat bland annat min bisexualitet, samt det att manlig bisexualitet är så osynligt i samhället idag. Jag arbetar för det mesta med performance men i denna utställning ville jag efter en lång paus ställa ut ritningar.

Känner du att Pride är ett bra ställe för Cucumbers N Lubes?
– För mig är Pride en perfekt plats att ställa ut mina ritningar. När jag gör konst för Pride-publiken gör jag konst för min ”egna skara”, det vill säga för människor som jag. Besökarna kan känna samhörighet med verken. Verken är inte mer endast objekt, utan blir mer speglar som hjälper besökaren att möta sig själv.

 

Studio44, Tjärhovsgatan 44 B, 1 tr.

Tisdag-lördag kl 10.00-18.00