I november turnerar hälsingesonen Oskar Humlebo Sveriges teatrar från Umeå i norr till Malmö i söder under sitt artistnamn Moto Boy. Med sig har han koreografen Ingrid Rosborg och dansaren Petra Fors, båda utbildade vid Skolen for Moderne Dans i Köpenhamn som ska ta spelningarna till en ny nivå.

– De ska koreografera hela konserten. Jag har kommit fram till att min musik är väldigt cinematisk och gör sig bra till bilder. Hittills har jag ju klätt upp mig som satan i smink och konstiga kläder, så nästa steg blir att dramatisera med dans. Därför kändes teatrar som rätt plats att göra spelningarna på. Det ska bli djävulkt vackert, säger Oskar Humlebo.

Som artist drivs han av en förkärlek för allt franskt. Han har perioder då han uteslutande lyssnar på fransk musik, med favoriter som Edith Piaff och Sébastien Tellier.

– Jag är en riktig frankofil. De har något slags fingertoppskänsla för att inte nöja sig, utan öser på med alldeles för mycket passion – utan att det blir tacky. Jag försöker gå samma väg.

Vilken låt sjunger du helst?
– Med risk för att låta pretentiös: Ave Maria av Caccini. Jag brukar avsluta mina spelningar med den. Den är fantastisk vacker, och det är inte ofta man hör den på rockklubb.

Var kommer din falsett ifrån?
– Jag sjöng i en gosskör i kyrkan, men jag vet inte om det har med något att göra. Jag har alltid känt att det här är mitt sätt att sjunga. Och alla mina idoler under uppväxten var kvinnor, som Siouxsie And The Banshees och framförallt Björk.

Ditt scenuttryck hamnar någonstans mitt emellan man och kvinna – hur definierar du dig?
– I min scenperson plockar jag det bästa från alla kön, lite som jag gör med allt annat också. I relationer är jag framförallt driven av kärlek mer än något annat, så där handlar främst om vem än om vad.


Turnédatum för Tours in Theaters:
4 Nov – Stenhammarsalen, Konserthuset, Göteborg
5 Nov – Lilla Teatern, Norrköping
6 Nov – Sagateatern, Umeå
18 Nov – Victoriateatern, Malmö
20 Nov – Palladium, Växjö
21 Nov – Södra Teatern, Stockholm
23 Nov – Huset i Magstræde, Copenhagen
26 Nov – Kulturhuset, Jönköping
27 Nov – Reginateatern, Uppsala
3 Dec – Ritz, Vaasa
4 Dec – Le Bonk, Helsinki